In English
Hoppa till sidans innehåll

Tuff terräng väntar under VM

29 JUN 2021 11:19
Mindre än en vecka kvar till VM i Tjeckien med såväl sprint- som skogsdistanser på programmet. Här är terrängen som väntar världseliten på respektive distans.
  • Uppdaterad: 29 JUN 2021 11:19

Sprint (kval och final): Avgörs i Terezin. Tidigare militär fästning bestående av ett citadell och intilliggande muromgärdad garnisonsstad. Staden är platt, tio meter mellan högsta och lägsta punkten, bestående av ett rektangulärt gatunät med tidigare militära byggnader och baracker ombyggda till bostadshus. Fästningen består av väggar i olika former och höjder (upp till 10 meter höga), vallgravar och vattenströmningar. Ytan i denna del är mestadels gräs. Utanför citadellet finns parker, lekplatser, en golfbana och ett litet skogsområde.

Sprintstafett: Avgörs i Doksy, en stad med oregelbundet gatunät. Terrängen består av stadsområde med asfalterade gator samt park med gräsytor. Området består främst av låga kullar, med undantag av en brant 15 meters klättring längs floden. Höjd 265-290 meter.

Medeldistans (kval och final): Avgörs i Jizerské hory. Utmanande sönderskuren bergsterräng. Kuperat och fysiskt krävande. Höjd: 530-836 meter. Branta sluttningar med granitblock och klippor, delvis med mossar. Sikten varierar från mycket bra i bokskogsområden till medelbra sikt i granskogar samt områden med mycket låg sikt i tätare granskog eller självsådd bokvegetation. Löpbarheten påverkas även den givetvis av vilket av dessa områden du är i. Dessutom är löpbarheten avsevärt begränsad av sluttningarna med en stenig yta, i vissa delar också av fallna träd, höga blåbär och snår.

Långdistans och stafett: Avgörs i Kokořínsko. Typisk kontinental sandstenterräng. Höjd: 280-614 meter. Terrängen består av ett stort antal dalar samt massiva klippformationer av sandsten. Delvis finns också klipporna i olika nivåer. På långdistansområdet finns flera raviner.

Sikten är i allmänhet mycket bra, detta då det mestadels är odlad tallskog. Däremot är den begränsad i områden med tallplanteringar och områden med blandskog. Löpbarheten är i allmänhet mycket bra, men ofta betydligt begränsad av sluttningarna. I vissa delar påverkas löpfarten också av höga blåbärssnår.

INFORMATIONEN HÄMTAD FRÅN: WOC2021.CZ

.

Bilden: Johanna Öberg på landslagets träningsläger i den tjeckiska terrängen. Foto: Öberg/orienteringslandslaget


Epost: Adressen Gömd
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons