In English
Hoppa till sidans innehåll

3,6 miljoner i krisstöd till svensk orientering

12 JUN 2020 16:09
Under fredagen offentliggjorde Riksidrottsförbundet (RF) fördelningen av det statliga krisstöd som betalas ut till eller via specialidrottsförbund. Svensk orientering får 3,6 miljoner. På måndag kommer beskedet till föreningar som själva sökt stöd.
  • Uppdaterad: 12 JUN 2020 16:09

Coronapandemin slår hårt mot Idrottssverige och i slutet av mars beslutade regeringen om ett stödpaket om 500 miljoner, pengar som kompensera för det ekonomiska tappet under perioden 12 mars till 30 juni.

RF har fått till uppgift att fördela medlen och har landat i följande fördelningsmodell:

 

7 procent av krisstödet går till specialidrottsförbunden

2 procent ska komma distriktsförbunden till del

Idrottsföreningarna ska få 91 procent av stödet varav
                             - IF-verksamhet/evenemang 49 procent
                             - Seriespel/slutspel 41 procent
                             - Större evenemang 10 procent

 

Under fredagen meddelades hur mycket respektive specialidrottsförbund får i stöd, hur mycket pengar som ska gå till distrikten samt hur mycket pengar som betalas ut till föreningar vilka tappar pengar i och med inställda seriespel/slutspel och inställda större evenemang. (När det gäller stödet till IF-verksamhet/evenemang, det vill säga stöd som föreningar själva ansökt om, kommer informationen på måndag.)

Svenska orienteringsförbundet (SOFT) får totalt 3 625 000 kronor, varav 778 000 kronor är öronmärkta för inställda Tiomila i Upplands-Bro och 1 796 000 kronor ska gå till distriktsförbunden. Summan som ska täcka hålen hos SOFT landar på 1 051 000 kronor.

- Förbunden har fått mellan 40 och 60 procent av de belopp man sökt, totalt har ju Idrottssverige uppgett att behovet är 1,3 miljarder för den aktuella perioden. Mot den bakgrunden får vi ändå känna tacksamhet för de här pengarna, även om de inte på långa vägar räcker till, säger SOFT:s ordförande Maria Krafft Helgesson, som fortsätter:

- Nu är det jätteviktigt att regeringen inser att idrotten även i sommar och framöver kommer att ha det väldigt tufft. RF ser att idrottsrörelsen förlorar ytterligare mer än 1,2 miljarder kronor om restriktionerna ligger kvar till början av hösten. För orienteringens del har vi bland annat O-Ringen och andra stora arrangemang som ställs in, så ytterligare ett stödpaket känns extremt viktigt för vår del.

Det nu aktuella stödet, liksom pengarna som går direkt till föreningar som själva sökt, kommer att börja betalas ut nästa vecka.

Svenska Orienteringsförbundet kommer på tisdagens styrelsemöte bland annat att besluta om fördelning av pengar till distrikten samt diskutera Tiomila.

HÄR hittar du RF:s senaste nyhet om krisstödet.

HÄR hittar du RF:s lista på fördelning av stöd per specialidrottsförbund.

.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link