In English
Hoppa till sidans innehåll

Dubbla svenska dubbelsegrar

26 JAN 2014 12:50
Det blev dubbelt Sverige i både herr- och damklassen vid världscupen i skidorientering.
Tove Alexandersson vann damklassen i Grönklitt före Josefine Engström. Och på herrsidan vann Erik Rost före Andreas Holmberg.
"En helt fantastisk insats", summerade förbundskaptenen Claes Turesson.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:36

Långdistans stod på programmet den sista dagen av världscuptävlandet i skidorientering i Grönklitt.
Tove Alexandersson har visat fin form under den intensiva tävlingsperioden, och tog nu sin fjärde individuella världscupseger på en vecka. Detta om man räknar in den senaste helgens tävlingar i Norge.
- Jag har orienterat stabilt i samtliga lopp. I dag gjorde jag bara ett misstag, jag läste fel på en skoterled. Men i det stora hela var det riktigt bra. Det var riktigt klurig och rolig orientering, säger Alexandersson som kommer att dra igång världscuptävlandet även i orientering innan det är dags för årets första mästerskap för hennes del; EM i skidorientering i Ryssland.
Segermarginalen till lagkamraten Josefine Engström blev drygt en minut:
- Det var ett riktigt bra lopp från min sida. Jag har inte åkt så mycket skidor den här vintern som jag brukar så jag var osäker på hur jag skulle klara mig i konkurrensen. Men det känns väldigt skönt att ha fått de här beskeden på formen, säger Engström som dock kommer att avstå EM i skidorientering för att i stället försöka ta en plats i truppen till EM i orientering i Portugal i april.
Det var ytterst nära att det blev tre svenskor på pallen. Magdalena Olsson slutade femma, men var bara två sekunder från tredjeplatsen.
Även på herrsidan blev det en blågul uppgörelse i toppen.
Andreas Holmberg fick stå i målområdet och vänta på Erik Rost som startade sist av alla. Men Rost kunde avgöra på de sista kontrollerna och vinna med 25 sekunder:
- Det kändes faktiskt segt redan från start. Jag fick verkligen kämpa mentalt. Jag var osäker på hur snabbt jag hade åkt. Men när jag kom in till varvning och fick besked om att jag var med i den absoluta toppen var det väldigt sköna besked och det andra varvet gick faktiskt lättare än det första, säger Rost.
För Andreas Holmberg var detta den bästa placeringen någonsin i världscupen:
- Jag var trea tidigare under veckan. Nu tvåa. Jag är väldigt nöjd med mitt lopp. Det var i princip helt klockrent, säger en mycket nöjd Holmberg.
Peter Arnesson slutade femma och även Ulrik Nordberg och Martin Hammarberg tog sig in bland de tio bästa. De slutade sjua och tia.
Kommande helg avgörs SM i skidorientering och efter det kommer truppen till EM i Ryssland att tas ut.

Herrar: 1) Erik Rost, Sverige, 1.30.29, 2) Andreas Holmberg, +0.25, 3) Lars Moholt, Norge, +0.30.
Övriga svenska placeringar: 5) Peter Arnesson, +1.37, 7) Ulrik Nordberg, +2.37, 10) Martin Hammarberg, +3.41, 16) Erik Blomgren, +5.31.
Damer: 1) Tove Alexandersson, 1.11.00, 2) Josefine Engström, +1.08, 3) Tatyana Rvacheva, Ryssland, +2.19.
Övriga svenska placeringar: 5) Magdalena Olsson, +2.21, 17) Frida Sandberg, +8.12, 20) Åsa Zetterberg-Eriksson, +10.51.

Skribent: Mårten Lång
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons