In English
Hoppa till sidans innehåll

Enklare att hitta orientering med Hitta orientering

19 MAR 2014 15:12
Den nya tjänsten Hitta orientering ska göra orientering mer lättillgängligt via webben och mobilen. Via en Sverigekarta kan Naturpasset och kartor enkelt hittas och köpas. Alla klubbstugor är också inlagda från början.
  • Skapad: 19 MAR 2014 15:12

Svensk orientering har tillsammans med Friluftsfrämjandet fått projektpengar från RF för att göra aktiviteter, kartor och platser mer lättillgängliga för allmänheten. Det som är till salu går att köpa direkt i tjänsten.

Projektet startades 2012 och orienteringsdelen, Hitta orientering, är nu redo att börja fyllas på med Naturpasset och kartor för försäljning.

- Tjänsten presenterades under orienteringskonventet i Skövde i november 2013, men nu är den alltså redo för en officiell lansering, lagom till vårsäsongen. Det enda som behövs nu är själva innehållet och där hoppas vi på att klubbarna laddar upp sina produkter för att på så sätt göra vår idrott mer lättillgänglig, berättar Niklas Wrane, SOFT:s projektledare.

Enkelt att köpa och sälja produkter

Att köpa produkter är enkelt. Vem som helst kan göra detta, men då är inloggning ett krav. Medlemmar i svenska orienteringsklubbar loggar in med sina Eventor-uppgifter. Övriga registerar sig i tjänsten och loggar sedan in med de registrerade uppgifterna.

För att ladda upp produkter behöver man ha Eventor-rollen Hitta orientering-ansvarig eller Administratör

I mobilappen får man upp sin köpta karta direkt i mobilen.

- Har man köpt Naturpasset över ett område kan man navigera direkt i mobilappen och dessutom knappa in kontrollkoderna där. Det går också att slå på ett GPS-läge som visar var man är om man vill få lite extra hjälp för att hitta kontrollerna.

Appen är på väg att lanseras i Google Play för Android och i AppStore för iPhone under de närmsta veckorna.

Upphovsrätt

En viktig fråga vid framtagandet av Hitta orientering har varit upphovsrätten.

- Det är den absolut vanligaste frågan från de klubbar som har varit med och testat Hitta orientering. Vi har jobbat hårt med detta och tror oss ha hittat en bra lösning som liknar den som gäller för papperskartor. Det betyder att produkter som köps är för enskilt bruk. Vill man använda produkten till någon form av organiserad aktivitet, till exempel ett klubbläger, en träning eller en tävling, väljer man att köpa flera licenser av produkten och då är det endast en licens per person och tillfälle som får användas. Outnyttjade licenser återköps inte, förklarar Niklas Wrane.

Som ledare för en aktivitet är man ansvarig för att samråd sker med upphovsrättsinnehavare i god tid. För varje köpt karta finns en bildfil som man kan använda för banläggning i exempelvis OCAD.

SOFT återförsäljare

Svenska Orienteringsförbundet blir återförsäljare för produkterna i Hitta orientering. För att täcka kostnaderna för drift, support, banktransaktioner och utveckling kommer en avgift om 20 % på varje köpt produkt att tas ut.

- Vi hoppas denna återbäring är rimlig med tanke på det minskade administrativa arbete det innebär att kunna sälja sina produkter den här vägen. För många av produkterna blir ju det lite av ett engångsjobb, menar Niklas Wrane.

Det kommer att finnas en arrangörssida där det tydligt framgår hur mycket som sålts. Kompletta allmänna säljvillkor finns i anslutning till att en produkt laddas upp.

Bekräfta positionen för klubbstugan

När det gäller klubbstugorna är det nu viktigt att administratörerna går in och bekräftar positionerna.

- Dessa bygger på de registrerade klubbadresserna i IdrottOnline, vilket betyder att stugan kan ligga på kassörens adress eller på en boxadress. Ligger klubbstugan fel är det bara att flytta den till rätt position och spara om, tipsar Wrane.

En påminnelsefunktion för detta kommer inom kort att finnas när man loggar in som administratör i Eventor.

Hitta.orientering.se den officiella webbadressen

Hitta orientering nås via följande två webbadresser:

Adressen med punkt är den som kommer att marknadsföras eftersom den talar om att det finns en huvudsida som heter orientering.se.

Snart kommer man också att kunna nå kartor på direktlänken hitta.orientering.se/kartor, Naturpasset på hitta.orientering.se/naturpasset och slutligen klubbstugorna via hitta.orientering.se/klubbstugor. 

På sikt kommer det också att erbjudas ett särskilt lager för skolkartor och även ett för Motionsorientering. Nuvarande Kartbanken (kartbanken.orientering.se) kommer att slås samman med Hitta orientering. Exakt när och hur är inte bestämt ännu.

Särskild arrangörssida, arrangörsfrågor och teknisk support

En särskild sida är framtagen för arrangörer och nås här på orientering.se under Förening -> Hitta orientering. Här finns en enkel guide som beskriver hur man kommer igång och laddar upp sina produkter.

- Direktlänk till arrangörssidan för Hitta orientering

Synpunkter och frågor av teknisk karaktär tas emot på e-post This is a mailto link.

Allmänna frågor besvaras av Niklas Wrane på This is a mailto link.

Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons