In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mårten Lång Emil Svensk, Gustav Bergman och Albin Ridefelt på knockout-sprinten i schweiziska Zwingen.

Senaste nytt om SM i knockout-sprint

15 JAN 2020 12:08
Till sommaren koras de första svenska mästarna i knockout-sprint på Halmstads gator. Tävlingen är nu flyttad en dag och avgörs fredag 26 juni. ”Det blir väldigt häftiga tävlingar och vi tror på stark exponering i SVT”, säger SOFT:s idrottschef.
  • Uppdaterad: 15 JAN 2020 12:08

I juli tar knockoput-sprint plats på VM-programmet i Danmark. Följaktligen blir disciplinen även en del av SM-programmet, och den historiska första SM-finalen avgörs och direktsänds i SVT fredagskvällen den 26 juni.

Från början var tanken att tävlingen skulle avgöras den 27 juni, men tillsammans med SVT har beslut tagits om att flytta tävlingen som avgörs inom ramen för SM-veckan.

- En flytt vi välkomnar. Fredag kväll bör vara en bra tid rent exponeringsmässigt. Då är konkurrens med övrig idrott generellt svagare och kvällstid är färre potentiella tv-tittare ute och badar. Arrangören och landslaget har även de varit med i beslutet och är okej med flytten, säger Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström.

Kval och kvartsfinaler kommer att avverkas under förmiddagen/dagen, medan de direktsända semifinalerna och finalerna avgörs på kvällen, exakt tid ska spikas.

Anmälan har ännu inte öppnats, men vi kan förvänta oss ett mycket starkt startfält då landslaget ser detta som ett utmärkt tillfälle att vässa knockout-formen inför VM i Kolding som avgörs andra veckan i juli.

Sedan det stod klart att knockout-sprinten blir en del av VM-programmet har det arrangerats två världscuptävlingar i disciplinen, dels i Tjeckien 2018, dels i Schweiz i höstas.

I Tjeckien var det dubbelt svenskt på pallen både på dam- och herrsidan. Tjecken Vojtech Kral vann före Jonas Leandersson och Gustav Bergman medan schweiziskan Judith Wyder segrade före Karolin Ohlsson och Tove Alexandersson.

I Schweiz hade vi två svenskar till final; Tove Alexandersson vann på damsidan medan Gustav Bergman slutade femma.

Läs mer: "Här avgörs tävlingarna under SM-veckan i Halmstad" (extern länk)

Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
Länkar
Svensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons