In English
Hoppa till sidans innehåll

Alexandersson leder – sju svenskar topp tio

24 AUG 2022 11:11
Tove Alexandersson är i klar ledning av världscupen efter fyra av sex deltävlingar. Sju svenskar ligger topp tio inför de två avslutade loppen i Schweiz i börja av oktober. I nationstävlingen leder Sverige stort.
  • Skapad: 24 AUG 2022 11:11

Världscupen 2022 består av sex deltävlingar där omgång 1 var sprint och knockout-sprint i Borås, omgång 2 bestod av EM långdistans och EM medeldistans. Nu återstår omgång 3 i Schweiz med medeldistans 2 oktober och långdistans dagens efter. Världscupavslutningen i Davos Klosters, Schweiz inleds dock med stafett 1 oktober.

Det har varit en framgångsrik världscupsäsong för Sverige så här långt. Något överraskade så är det de svenska herrarna och inte damerna som samlats topp tio i totalställningen.

– Det är ju fantastiskt! Innan säsongen kanske man hade trott att det skulle vara fler tjejer topp tio. Nu ser vi den här utvecklingen på herrsidan. Det visar väl bara att vilka steg grabbarna har tagit. Våra tjejer både kan och vill mer, säger förbundskapten Anneli Östberg.

Hur sammanfattar du världscupsäsongen så här långt?
– Det är ju en speciell världscupsäsong eftersom det är blandat med sprint och skog. På det sättet kan man säga att det är en säsong som spretat lite. Några löpare har haft fördel när det varit sprint och andra i skog. Några klarar allt, säger Östberg och fortsätter:

– Nu avslutas säsongen i Schweiz med en typ av terrängmässiga utmaningar som sticker ut mot det som varit förut. De som vinner totala världscupen har verkligen bemästrat alla olika utmaningar och distanser.

Simona Aebersold, Schweiz, knaprade in 20 poäng på Tove Alexandersson i världscupsammandraget efter de två EM-tävlingarna i Estland. Alexandersson leder nu med 307 poäng mot Aebersolds 217 inför världscupavslutningen.

Trea i damklassen, med 194 poäng är Finlands Venla Harju efter sitt starka EM. Lina Strand ligger fyra och har chans på pallen då hon ligger 19 poäng efter Harju. Tredje svenska är Hanna Lundberg på elfte plats. Lundberg som missade EM på grund av skada har också goda möjligheter att klättra i listan.

På herrsidan toppar Norges Kasper Fosser efter EM-tävlingarna med 222 poäng. Tvåa är Europamästaren på långdistans, Martin Regborn, med 180 poäng och trea, sju poäng där bakom, följer Gustav Bergman.

Ytterligare tre svenska herrar är topp tio i sammandraget: Emil Svensk som åtta, Anton Johansson som nia och Europamästaren på medeldistans, Albin Ridefelt, är på tionde plats.

I nationstävlingen leder Sverige stort med 5480 poäng. Norge är tvåa med 3866 och Schweiz trea med 3606.

Sverige planerar att ha tagit ut truppen till världscupavslutningen den 13 september, i veckan mellan SM-tävlingarna i Bjurås och Grönklitt.

Flera av landslagslöparna har varit eller är i Schweiz för att förbereda sig för världscupavslutningen och nästa års VM i alplandet.

– Johanna (Öberg) och Albin (Ridefelt) var där innan EM. Just nu är bland annat Lisa (Risby), Tove (Alexandersson) Sanna (Fasth) nere. Flera av de som var på Student-VM är också kvar och tränar nu, informerar Anneli Östberg.

Bildtext: Tove Alexandersson leder världscupen inför omgång 3 i Schweiz. Här är Tove med förbundskapten Kalle Dalin under VM i knockout-sprint i Danmark i somras. Bild: Johan Trygg.Totalställning världscupen damerTotalställning världscupen herrarTotalställning världscupen nationstävling

Skribent: Johan Trygg
E-post: This is a mailto link
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link