In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Malin Björkqvist Holmberg öser på.

Andreas Holmberg tillbaka efter sjukdom: "Bara att ge järnet!"

10 MAR 2014 16:08
Att bli sjuk precis före ett mästerskap är varje idrottares mardröm. Skidorienteraren Andreas Holmberg vet hur det känns - men inför tisdagens medeldistans är 21-åringen med i matchen igen. ”Halva mästerskapet återstår - det är bara att ge järnet”, säger han.
  • Skapad: 10 MAR 2014 16:08

Det var under resan från Dalarna till EM-staden Tyumen som den otäcka känslan sakta smög sig på. Torr hals. Snuva. Lite trötthet. Och när Andreas Holmberg för första gången slog upp ögonen på hotell Pearl of Siberia var förkylningen ett faktum.

- Om jag ska ranka min besvikelse på en skala från ett till tio är det en solklar tia. Ända sedan VM ifjol har den här veckan varit det stora målet. Det är det här man har fokuserat på i ett år och så blir man sjuk och hängig, säger IFK Mora-åkaren.

- Riktigt surt, men samtidigt kan man inte gräva ner sig och sitta och gråta floder. Och nu får jag ju faktiskt chansen att vara med. Trots allt.

Precis. Efter fem dagars karantän känner han sig åter pigg i kroppen och måndagens försiktiga test i skogen utföll till belåtenhet. I morgon står Holmberg på startlinjen när det vankas medeldistans, en disciplin i vilken han är regerande svensk mästare.

- Lång är väl favoritdistansen, men medel kommer tvåa. Nu har jag varit sjuk i nästan en vecka och räknar väl inte med något dunderlopp, men jag utesluter inget. Chansen finns.

- Jag minns att jag var sjuk en gång inför ett annat mästerskap; när jag väl kom tillbaka gick det väldigt bra. Jag hade fått vila ordentligt och därmed fått kompensation.

Nu återstår tre lopp i Sibirien. Tisdagens medeldistans, onsdagens stafett och fredagens ultralång. Hur många lopp det blir för Holmberg och hur förbundskapten Claes Turesson komponerar sina stafettlag avgörs först efter medeldistansen. Eftersom Erik Rost fortfarande är sjuk och det bara finns sex killar i truppen kommer det bara att bli ett herrlag.

- Det är Claes som tar ut laget. Vad jag vet är att jag bara har en tävling på mig att visa att jag är frisk och vad jag går för just nu, säger Holmberg.

Tisdagens medeldistans startar klockan 8.00 svensk tid. Liveresultat och GPS-tracking på esoc2014.ru.

Skribent: Mathias Karlsson
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons