In English
Hoppa till sidans innehåll

Årets Orienterare blev två – Tove Alexandersson och Martin Regborn

20 NOV 2022 08:02
2012 röstades Tove Alexandersson fram som vinnare av Årets orienterare för första gången. Och sedan dess har hon tagit hem priset alla år utom två. Så även 2022 men i år delar hon utmärkelsen med Martin Regborn.
  • Uppdaterad: 20 NOV 2022 08:02

Titeln Årets Orienterare har korats sedan 1948 och sedan tidigt 70-tal är det landets sportjournalister som röstar fram vem som ska föräras titeln. För första gången så delas nu utmärkelsen mellan två aktiva som fick lika många poäng: Tove Alexandersson och Martin Regborn.

Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Skogens okrönta drottning fortsätter att regera. I år blev Tove Alexandersson dubbelt historisk efter att som första orienterare någonsin vinna totalsegern i världscupen åtta gånger i rad och vara den första att ta guld i den nya VM-disciplinen knockoutsprint. Hon var också en viktig kugge i det svenska sprintstafettlaget på VM. Tove Alexandersson sprang den avslutande sträckan och kunde ohotad defilera i mål tillsammans med övriga laget och bärga guldet till Sverige.

Martin Regborn, Hagaby GoIF
Det var 18 år sedan det hände senast, men i år skulle orienteringens blå band äntligen vinnas av en svensk herrrlöpare igen. Långdistansen under EM i de estländska skogarna var inte nådig mot löparna. Men ingen besegrade den bättre än 29-årige Martin Regborn från Örebro. Han gjorde de bästa vägvalen och hade den högsta farten. Det gjorde att han fick kliva högst upp på pallen som EM-guldmedaljör.

Martin mottog utmärkelsen av Svenska Orienteringsförbundets förbundschef Susanne Maarup på Orienteringsgalan sent på lördagskvällen. Tove kunde tyvärr inte delta på galan.

Under galan delades också följande utmärkelser ut där följande vinnare röstats fram:

ÅRETS MOUNTAINBIKEORIENTERARE
Marcus Jansson, Garphyttans IF
Han lyckades inte bara följa upp EM-guldet 2021 i Portugal utan hittade även lugnet och farten i Falun för att bärga det första VM-guldet i karriären och detta på den mest klassiska av distanser, långdistansen.

ÅRETS SKIDORIENTERARE
Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik
Finland, VM och jaktstart visade sig vara en god kemisk förening för henne då hon slog till med ett VM-guld i jaktstart i finländska Kemi. Ett grymt lopp som tog henne från en tiondeplats till seger och guld.


Linda Lindkvist.

ÅRETS PRECISIONSORIENTERARE
Jens Andersson, Kristinehamns OK
I finländska Esbo lyckades han inte bara vinna EM-guldet i O-klassen utan även slå det stora finländska hemmahoppet Pinja Mäkinen på tidskontrollerna.


Jens Andersson.

ÅRETS LAG
OK Linné, Tiomila 2022
Äntligen är väl ett ord som passar bra för att beskriva OK Linnés allra första seger i Tiomila. Man har försökt i många år men under stjärnorna i Ånnaboda så stod dom äntligen rätt för Uppsalaklubben.


Albin Ridefelt mottog OK Linnés pris av Karolin Ohlsson som prisutdelare.

ÅRETS LÅNGDISTANSARE
Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro
I de snåriga och täta skogarna utanför Rakvere i Estland slog han till med EM-guld i långdistansen, efter dryga 17 tuffa km så vann han med ynka 31 sekunder.


Kalle Dalin som vann Sveriges senaste internationella långdistansguld (EM 2004) delade ut priset till Martin Regborn.

ÅRETS MEDELDISTANSARE
Albin Ridefelt, OK Linné Uppsala
Med kirurgisk precision har han lyckats med sina mål den gångna säsongen. Först fick han springa hem segern i Tiomila med sitt OK Linné och sedan, som pricken över i:et, EM-guld i medeldistans i Estland.


Albin Ridefelt fick motta sitt pris av Joakim Ingelsson.

ÅRETS SPRINTER
August Mollén, OK Denseln Skärblacka
Från lilla Kimstad till den stora orienteringsvärlden, inget som bekymrade honom, tvärtom. Efter en tredjeplats i Borås och världscupen blev det VM-silver i Fredericia i hans nya favoritdisciplin, Knock-out sprint.


August Mollén.

ÅRETS KARTA
Fjällgrycksbo, SM Lång
En stor karta i tung och utmanande terräng där de två kartritarna lyckats hitta en bra samverkan och bra generaliseringsnivå. Särskilt imponerande är redovisningen av de bitvis stora extremt stenrika och pinniga områdena som sätter stora krav på kartritaren.

ÅRETS ARRANGEMANG
O-Ringen Uppsala 2022
Världens största orienteringsäventyr återuppstod efter en tre år lång pandemipaus och som man gjorde det. Många tusen var det som ville dela glädjen och ta del av O-Ringen Uppsala 2022. En destination att minnas.


Jens Lindqvist tog emot O-Ringens pris.

ÅRETS HITTAUT PROJEKT
Hittaut Östersund
Ett projekt som visar på bredden i Hittaut. Här lyckade man involvera både skolor och landslagsaktiva idrottare i vintersporterna för att nå ut till invånarna i Östersund.

 

Bildtext toppbild. Martin Regborn mottar utmärkelsen Årets Orienterare av Svenska Orienteringsförbundets förbundschef Susanne Maarup. Bild: Johan Trygg.

Skribent: Johan Trygg
E-post: This is a mailto link
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link