Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

Avesta OK - i botten på 25-manna, men en seger för klubben

19 OKT 2022 17:13
Under pandemin förlorade Avesta OK en stor del av sin ungdomsverksamhet. Efter imponerande insatser från ledare och nybörjare ställde klubben upp med två lag på årets 25-manna.
  • Uppdaterad: 19 OKT 2022 17:13

Likt många andra orienteringsklubbar förlorade Avesta OK medlemmar under pandemin. Det drabbade främst klubbens nybörjarverksamhet.
- Efter pandemin fick vi i princip börja om från noll med ungdomsverksamheten, berättar Thomas Nyberg som är ledare i föreningen.

När pandemin slog till hade Avesta OK en blomstrande nybörjarverksamhet men smittan satte käppar i hjulet för verksamheten. Ledarna kunde inte vara nära barnen på grund av smittorisken, men då kom föräldrarna in i bilden. 
- Föräldrarna till barnen fick ta ett stort ansvar under pandemin och mer eller mindre tvingades in i verksamheten. De fick vara med och utbilda sina egna barn trots att många inte orienterat tidigare. Det var otroligt lyckat och många av föräldrarna som kom in i föreningen den vägen var med i lagen nu under 25-manna, berättar Nyberg. 

Ett av klubbens stora mål har varit att ha två lag på breddstafetten 25-manna. Trots färre medlemmar var målet viktigare än någonsin för klubben. 
- I år kände vi att vi behövde ha två lag för att de nya vuxna i klubben skulle få vara med och uppleva 25-manna så att de ska kunna vara med och vara ambassadörer i fortsättningen, säger Nyberg. 

Efter flera sena avhopp lyckades klubben med några inlånade löpare få ihop två lag. I laget sprang både yngre och äldre nybörjare och några hade aldrig varit på en orienteringstävling tidigare.
- Vi hade bland annat en kvinna i laget som verkligen inte ville springa innan men som i efterhand berättat att hon nu köpt en egen SI-pinne och planerat inför nästa års 25-manna, säger Nyberg. 

Trots att Avestas två lag kom näst sist och femte sist i tävlingen var resultatet en seger för dem. 
- Stämningen i bussen när vi åkte hem var fantastisk, man kunde tro att det var ett topplag som vunnit som satt i bussen och inte två av de sämsta lagen på tävlingen, säger Nyberg.  

En del av Avesta Oks satsning mot 25-manna finansierades av Omstartsstödet. Bland annat gick bidraget till bussresan och trivseln på tävlingen. Det finns fortfarande medel att söka från Omstarten

Skribent: Tilda Andersson
E-post: Adressen Gömd
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link