In English
Hoppa till sidans innehåll

Bergman går för VM-guld - väljer bort sprint och långdistans

10 JUN 2014 11:55
Gustav Bergman har imponerat oerhört på sistone. Ändå kommer OK Ravinens allroundess "bara" att springa medeldistans och stafett på sommarens VM. "Det handlar om att optimera chanserna att vinna guld", säger Bergman.
  • Skapad: 10 JUN 2014 11:55

Gustav Bergman tvingades avstå söndagens långdistans i Norge på grund av ryggproblem, men mycket talar för att det blir comeback redan i samband med onsdagens sprint i Finland.

- Det känns mycket bättre! Jag är inte hundraprocentigt säker än, men det ser väldigt bra ut för morgondagen, säger Bergman, som väldigt gärna vill köra sprinten i Imatra.

Någon VM-sprint i Venedig blir det dock inte för Bergman. Och inte heller någon långdistans i Lavarone.

Trots att han nyligen försvarade sin SM-titel i sprint och enkelt kammade hem Silva League, bland annat genom två segrar på långdistans, så tänker Bergman fokusera alla krafter på mästerskapets två avslutande distanser, medel och stafett.

- Jag har ställt mig själv frågan: Hur ger jag mig själv bäst guldchans? Och svaret blir att jag ska satsa på medel och stafett och avstå lång. Kanske hade jag ökat mina chanser till medalj om jag sprungit både medel och lång, men det är vinna jag vill göra, säger Bergman.

- Hade jag även kört långdistansen skulle det ha blivit tre lopp på fyra dagar. Då hade jag inte kunnat springa så bra som möjligt i samtliga lopp. Jag vill känna att jag kan springa sistasträckan i stafetten och vinna guldet åt Sverige.

För Bergman, som nyligen vann sprint-SM i Uppsala, har VM-sprinten i Venedig aldrig känts aktuell.

- Venedig passar inte mig så bra. Det blir platt, asfalt och relativt lite riktningsförändringar. Då är det bättre att någon annan får chansen.

Den svenske landslagschefen Håkan Carlsson är helt med på Bergmans resonemang.

- Detta är en bra lösning för Gustav. Hade loppen legat längre isär eller i en annan ordning hade vi kunnat tänka annorlunda, säger Carlsson, som även kommenterar det faktum att ett antal svenska damer kommer att springa betydligt fler distanser än exempelvis Bergman.

- Att vår förhandsuttagna damkvartett – Alexandersson, Billstam, Jansson och Eliasson – kommer att springa fler distanser har att göra med att vi bedömer att de har marginal att göra detta, det funkar för dem. Vi har sett exempel tidigare på damsidan att detta fungerar. Exempelvis Simone Niggli har kunnat springa på hög nivå på samtliga distanser på EM och VM. Men alla distanser kommer ingen av svenskorna att springa i Italien, vi sparar lite på krutet även på damsidan. Det handlar om att lägga ett pussel med de duktiga löpare vi har för att få ut så mycket som möjligt av laget totalt.

Efter veckans världscupstävlingar i Finland kommer landslagsledningen att presentera den slutgiltiga VM-truppen.

Skribent: Mathias Karlsson
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons