In English
Hoppa till sidans innehåll

Damer ska orientera lika lång tid som herrar

23 MAR 2016 09:14
Svensk orientering har bestämt att damer och herrar ska ha samma beräknade segrartider. "Ett beslut jag är väldigt glad över", jublar landslagsstjärnan Tove Alexandersson.
  • Skapad: 23 MAR 2016 09:14

Mycket är jämställt inom svensk orientering. I Svenska Orienteringsförbundets styrelse råder balans mellan könen och av alla utövare i Sverige är 43 procent kvinnor.

När det kommer till tävlingsformerna ställs dock ofta olika krav på män och kvinnor – något som nu ska ändras.

På ett förbundsmöte i Umeå klubbades nyligen att damerna ska få samma beräknades segrartider som herrarna – och att Svenska Orienteringsförbundet ska lobba för att ett liknande beslut fattas även internationellt.

- Jag är väldigt glad över beslutet. Det är jättebra! Det finns ingen anledning till att tjejerna har haft ha kortare beräknad segrartid än killarna, säger Tove Alexandersson, som får medhåll av landslagskollegan Helena Jansson.

- Äntligen! Att bli snuvad på den där sista kvarten med fin orientering på långdistans har känts lika trist varje gång, så jag är glad att det sker en förändring, säger Jansson.

I Svenska Orienteringsförbundets styrelses yttrande står att läsa att "båda könen ska värderas lika, dels ur en jämställdhetsaspekt och dels ur en fysisk aspekt där det inte finns några skäl för att damer ska ha kortare tävlingstid än vad herrar har i dag."

De nya reglerna, som gäller samtliga orienteringsgrenar, ska träda i kraft till 2017, men redan i år är det tillåtet för arrangörer att använda sig av de "nya segrartiderna".

Så mycket skiljer i dag (beräknade segrartider långdistans):
D18: 50 minuter H18: 55 minuter
D20: 60 minuter H20: 70 minuter
D21: 70 minuter H21: 90 minuter

Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons