In English
Hoppa till sidans innehåll

Förbundskapten Östberg: ”Jag är inte förvånad över resultaten”

10 AUG 2022 16:18
Anneli Östberg, en av Sveriges två förbundskaptener, pustar nu ut efter den stora svenska succén på EM i Estland. – Jag är inte förvånad över resultaten, jag tänker snarare ”där satt det”, säger Östberg.
  • Skapad: 10 AUG 2022 16:18

Med några dagars distans till EM där Sverige tog tre guld, tre silver och ett brons är förbundskapten Anneli Östberg tillbaka på svensk mark och pustar ut efter ett intensivt mästerskap.

Hur går tankarna efter de imponerande resultaten i Estland?
– Det är klart jag tänker tillbaka och det tycker upp massa minnesbilder. Att både några våra rutinerade löpare får ta sina första medaljer och att de yngre, som inte varit i hetluften lika mycket, kliver fram. Det var ju precis som på sprint-VM. Fantastiskt!, säger Östberg.

Med goda förberedelser och en stark trupp fanns förstås stora förhoppningar inför mästerskapet.

– Kalle (andre förbundskaptenen Dalin) och jag tänkte att alla uttagna till EM… vi tänkte att det här var möjligheternas EM. Alla hade chansen, alla hade kapaciteten. Man kan ju sedan tro att det är lätt att få till det och lyckas men det är ju mycket som ska stämma och några hade ju stolpe ut också, säger Östberg och fortsätter:

– Jag är inte förvånad över resultaten, jag tänker snarare ”där satt det”.

Det är de aktiva som springer och gör resultaten men landslagsorganisationen med förbundskaptenerna Anneli Östberg och Kalle Dalin och hela staben runt omkring är förstås också viktiga faktorer för framgång.

– Vi tycker och tror att det är viktigt att löparna på riktigt hjälper och pushar varandra. Samma sak gäller oss ledare. Det finns ingen ledare som har allt, vi bidrar till varandras kompetens höjs. Alla har steppat in och tagit sin del, säger Östberg.

I förberedelserna har till exempel de tidigare landslagslöparna Olle Boström, Jonas Leandersson och Peter Öberg som landslagstränare och tekniktränare spelat viktiga roller i förberedelser och under sommarens mästerskap.

– Vi är ett riktigt härligt team där jag tycker individerna är prestigelösa och vill varandra väl. Sedan har vi, precis som löparna, chans att göra ännu bättre saker framåt.

– Jag vill också framhålla alla tränare och stöttepersoner som löparna har på hemmaplan. De gör ett enormt jobb. Det kan låta klyschigt… men det är ju så.

Även om EM avslutades så sent som i söndags så ser Anneli Östberg redan framåt

– Det är massa roligt som väntar. Först världscupavslutningen i Schweiz i början på oktober. Nästa år ska det bli så spännande med skogs-VM i Schweiz på sommaren och sprint-EM i Italien på hösten.

– VM i Schweiz kommer att bjuda på tuffa utmaningar men många löpare är beredda att göra förberedelserna som krävs och lägga ner en del extra för att komma väl rustade. För några har den resan börjat och för andra börjar den nu, avslutar Östberg.

Bildtext: Anneli Östberg med Anton Johansson och Albin Ridefelt efter deras silver och guld på EM medeldistans. Bild: Kristina Lindgren.

Skribent: Johan Trygg
E-post: This is a mailto link
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link