In English
Hoppa till sidans innehåll

Förtydligande gällande den nya SM-regeln

18 MAR 2014 11:01
Under det senaste dygnet har många artiklar skrivits om den nya SM-regeln, de flesta med utgångspunkt i Helena Janssons blogg. Tyvärr har rapporteringen inte skapat någon större klarhet i vad den nya regeln innebär och varför den tillkom. Här förklarar förbundsordförande Lena Larsson både bakgrunden och regeln.
  • Skapad: 18 MAR 2014 11:01

Den nya regeln, som klubbades igenom på förbundsmötet i Nacka, säger att den har rätt att ställa upp i SM som antingen är svensk medborgare eller som vid tävlingstillfället är folkbokförd i Sverige vid års- eller halvårsskiftet samma år samt är stadigvarande boende på folkbokföringsadressen.

Skrivningen ersätter en tidigare skrivning, som begränsade deltagande på SM genom att endast tillåta start för löpare som inte hade sprungit, eller stod i färd att springa, nationella mästerskap i andra länder samma år.

Fram tills nu har man alltså under ett och samma år inte fått tävla i både svenskt mästerskap och annat lands mästerskap. Det här har ställt till det mycket för de utländska elitlöparna som bor och tränar i Sverige, eftersom de nationella mästerskapen ofta ligger till grund för uttagningar till internationella värdetävlingar, såsom VM.

I den nya regeln är detta hinder utraderat. Är man inte svensk medborgare så räcker det framöver med att vara folkbokförd från 1 januari för SM-tävlingarna på våren och från 1 juli för SM-tävlingarna på hösten.

Tittar man på bakgrunden till den aktuella regeländringen inser man alltså att den nya regeln rimligen möjliggör för fler utländska deltagare att vara med på SM.

Några är säkert av åsikten att ett SM borde vara öppet för vem som helst, oavsett medborgarskap och boendeort, så länge man är klubbansluten, men helt klart är 1) att den nya regeln som klubbats inte exkluderar fler, utan snarare ger fler utländska aktiva möjligheten att vara med på SM, och 2) att beslutet har fattats demokratiskt och ligger i helt linje med de regler för nationella mästerskap som finns i de andra nordiska länderna.

Lena Larsson, ordförande Svenska Orienteringsförbundet

Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons