In English
Hoppa till sidans innehåll

Han är kvar i Ukraina – många erbjuder sin hjälp

03 MAR 2022 21:33
I Ukraina befinner sig fortfarande två orienterare tillhörandes Sävedalens AIK: Vitalii Hychko och Mariia Tymoshchuk.
  • Uppdaterad: 03 MAR 2022 21:33

Två av Partilleklubbens medlemmar är kvar i krigets Ukraina men båda har lyckats ta sig ut från huvudstaden Kiev.

Vitalii och hans familj är i Tjerkasy i centrala Ukraina. De mår efter omständigheterna relativt bra, berättar han för Svenska Orienteringsförbundet.

Mariia å sin sida är tillsammans med sin pojkvän och ett par vänner i Lviv, den största staden i västra Ukraina.

 
– Just nu är vi i säkerhet och det kanske har en lugnande inverkan, eller så kanske vi inte inser allt än, men mentalt sett så känner vi oss ganska stabila. Vi försöker att hjälpa människor här, som lidit mer än oss, så mycket vi kan genom donationer och frivilligarbete, säger hon.
 
Sävedalens AIK håller på att samla in pengar till förmån för de bägge orienterarna och i torsdags hade man fått in 30 000 kronor, enligt Partille Tidning. Man håller dessutom regelbunden kontakt.
 
– De flesta skriver direkt till mig och försöker stötta med ord. Det är svårt att förklara men det får mig att känna mig bättre, säger Vitalii.
 
Mariia berättar vidare:
 
– Många erbjuder sin hjälp. Min pojkvän kan inte lämna landet just nu så vi försöker hitta ett sätta att skicka mig och våra två hundar utomlands. Och kanske kan klubbarna hjälpa till med något efter att vi lämnat Ukraina.
 
I grannlandet Belarus finns ytterligare två orienterare från SAIK: Andrey Salin och Anton Navichenka. De var på plats för att delta i söndagens folkomröstning som berörde ändringar i landets konstitution. Men under onsdagen rapporterade Göteborgs-Posten att Andrey gripits efter att ha protesterat mot invasionen i Ukraina.
 
Bild: Vitalii Hychko i en matvaruaffär i Kiev den 24 februari. 
Skribent: Malin Dunfors
E-post: Adressen Gömd
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link