In English
Hoppa till sidans innehåll

IFK Göteborg och Stora Tuna SM-stafettvinnare

18 SEP 2022 13:56
Det blev en överlägsen seger för IFK Göteborgs damer i stafett-SM. Laget kunde defilera i mål närmare 16 minuter före tvåan Göteborg-Majorna OK. I herrklassen tog Stora Tuna ytterligare ett stafettguld.
  • Uppdaterad: 18 SEP 2022 13:56

SM-helgerna i Dalarna avslutades med stafett i Orsa Grönklitt. Herrarna var först ut och fjorårsvinnarna Stora Tuna fanns tidigt med i toppen av fältet. Henrik Johannesson var först till växlingen och lämnade över till Viktor Svensk. Hack i häl fanns Simon Imark, Tullinge SK och Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro OK.

Viktor Svensk skaffade sig tidigt ett försprång. En klunga med Eskil Kinneberg, OK Kåre, Leo Johansson, OK Kolåmården och Håvard Sandstad Eidsom, IFK Göteborg, jagade bakom. Vid växlingen kunde Viktor lämna över till Emil Svensk 2:19 före Eskil Kinneberg som växlade över till Isac von Krusenstierna. Som tredje lag växlade OK Linnés Oskar Sjöberg, 5:07 efter.

Isac von Krusenstierna tappade tidigt på tredjesträckan. Svensk låg över fyra minuter före redan vid första radiokontrollen, vid andra radion var avstånden åtta minuter och sedan höll Emil Svensk konkurrenterna på behörigt avstånd resten av loppet och Stora Tuna kunde återigen titulera sig svensk stafettmästerare.

- Det var ett jättebra lopp, men jag var lite osäker i början. Jag vet ju att Isac von Krusenstierna kan gå ut hårt och att han bara var några minuter efter så jag var lite nervös ett tag, säger Emil Svensk efter loppet som han ändå beskriver som stabilt.

- När man springer först får de andra jaga bakifrån och man kan springa lite säkrare. Det är en ganska skön känsla att ligga i täten, säger han.

På silverplats kom OK Ravinens andralag, där Ruslan Glibov gick i mål sju sekunder före OK Kåres Isac von Krusenstierna.

- Jag pushade ganska hårt för att komma ikapp. Sedan tog jag ett bättre vägval på slutet och då kom jag förbi de andra, säger en lycklig Ruslan Glibov.

  • imagevw9d.png

Stora avstånd på damsidan

I damklassen växlade Sundsvalls OK:s Frida Vikström som förstalag, 19 sekunder före IFK Göteborgs Elin Månsson. Jonna Jungåker tog över men fick tidigt se sig omsprungen av Sanna Fasth, IFK Göteborg. Redan vid första radiokontrollen var avståndet fyra minuter och det fortsatte att växa.

- Jag var väldigt nöjd med mitt utgångsläge och försökte göra mitt eget lopp. Det är svårt ute i skogen att veta hur det går, men det kändes väldigt bra, säger Sanna Fasth.

Hon kunde växla över till Sara Hagström nästan ofattbara 14 minuter och 35 sekunder före OK Södertörns Tilde Backlund och 14 minuter och 36 sekunder före Linda Lindkvist, Leksands OK.

- Det var väldigt sköt att ha ett sådant försprång. Jag tänkte att om jag bara håller ihop det så kommer det gå vägen. Jag var nära att hoppa över en kontroll, men jag upptäckte det. Annars hade det blivit katastrof, säger Sara Hagström.

Det var IFK Göteborgs tredje raka stafettguld. Tidigare i år vann laget också den finska Venlakavlen.

- Vi har väldigt många bra tjejer som slåss om en plats i förstalaget. Det är kul att ha en sådan bredd och att vi kan vara så uthålliga i flera år, säger Sara Hagström.

SM-silvret gick till Göteborg-Majorna OK som bestod av Amanda Hansson, Hanna Hänström och Lina Strand. OK Kåre tog brons, 22:49 efter IFK Göteborg. Laget bestod av Vilma von Krusenstierna, Kajsa Risby och Lisa Risby.

Stora Tunas förstalag föll bort tidigt i tävlingen efter en felstämpling på förstasträckan.

Övriga resultat

D20

IKHP 1

Södertälje-Nykvarn

KFUM Örebro OK

H20

Bredaryds SOK

FK Göingarna

Växjö OK

Samtliga resultat läggs ut senare. 

Tills vidare finns resultaten på liveresultat.

Bilder: Kristina Lindgren

Skribent: Caroline Karlsson
E-post: Adressen Gömd
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link