In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tilda Andersson

IFK Göteborg överlägsen Venla-vinnare

18 JUN 2022 18:02
Det blev svensk dominans på prispallen i årets Venla-stafett. Inget kunde stoppa Sara Hagström på sista sträckan från att föra sitt lag IFK Göteborg till seger. Marginalen var god ner till tvåan IFK Lidingö och trean OK Kåre.
  • Uppdaterad: 18 JUN 2022 18:02

Klockan 13.00, svensk tid, stod runt 1 400 lag redo att ge sig ut i skogarna i finska Mynämäki utanför Åbo.

5,1 kilometer in på första sträckan var Ingrid Lundanes från Trondheimsklubben NTNUI i ledning, följd av Stora Tunas Tilda Östberg och Falköpings AIK OK:s Alva Björk, som i vanliga fall tävlar för Trollhättans SOK, vilket gjorde att Falköping var utom tävlan.

En gaffling i banans tekniskt svåraste parti gjorde att det svängde stort i resultatlistan och bland annat Tilda Östberg tappade tre minuter.

Efter 6,7 kilometer låg Ingrid Lundanes fortfarande i täten, en halv minut före Alva Björk, som dock kom ikapp och gav Lundanes en tuff kamp på upploppet. Spurten slutade oavgjort och 16-åriga Alva Björk visade verkligen att hon är att räkna med. Hon har haft många topplaceringar under säsongen och debuterar på junior-VM i Portugal om några veckor.

På andra sträckan lyfte IFK Göteborgs Sanna Fasth upp laget i ledning. En större klunga med bland annat OK Kåre jagade bakom henne. Stora Tuna tappade ytterligare, och var mer än sex minuter efter. En annan favorit, förra året segrare Alfta-Ösa, var över åtta minuter efter täten.

Sanna Fasth kunde dryga ut avståndet och växlade över till Elin Månsson lite mer än en halv minut före IFK Lidingö.

- Orienteringen var inte perfekt, men min fart var bra. Jag visste aldrig att jag var i ledningen så jag var ganska chockad när jag fick höra det på upploppet, säger Sanna Fasth, till IOF:s reporter i tv-sändningen.

Under tredje sträckan växte avståndet ytterligare och Elin Månsson växlade över till Sara Hagström tre minuter före IFK Lidingö. Avståndet till OK Kåre var lite mer än fem minuter.

- Det var ett bra tekniskt lopp, jag gjorde vad jag kunde. Jag var ensam hela loppet, så det var riktigt nervöst. Men jag vet att Sara gillar att gå ut ensam så det var det bästa för henne, säger Elin Månsson.

Sara Hagström gjorde ett så gott som perfekt lopp och avståndet ökade ytterligare till lagen bakom.

- Jag försökte bara lita på mig själv att göra ett bra jobb. Jag var inte säkert på att vinna och tyckte att jag såg någon bakom mig. Men när jag såg lagkompisarna stå och vänta på mig förstod jag att jag var först, säger Sara Hagström.

- Vi har jagat den här segern många år så det känns underbart.

IFK Lidingö slutade på andra plats och efter ett misstag av Marika Teini från Kalevan Rasti kunde OK Kåres Lisa Risby ta sig om och därmed bärga en tredje plats.

Resultaten för topp tio hittar du här.

Övriga resultat.

Skribent: Caroline Karlsson
E-post: This is a mailto link
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link