In English
Hoppa till sidans innehåll

Leandersson överst på pallen igen: "Riktigt skönt besked"

11 JUN 2014 17:01
Jonas Leandersson varvar upp inför VM! Mästerskapsspecialisten, som senast slog till med ett EM-guld i Portugal, vann VM-genrepet, onsdagens världscupssprint i finska Imatra. "Det här var ett riktigt skönt besked. Det bästa kvitto jag kunde få", säger Leandersson.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:36

Sprinten i Imatra var svår. Oerhört svår. Landslagschefen Håkan Carlsson berättar om mängder av staket och "en extremt labyrintisk bana", och när Jonas Leandersson gick i mål hade han ingen vidare koll på hur det hade gått.

- Det var den svåraste, mest extrema bana jag sprungit. Det var lite på gränsen, nästan överdrivet, om jag ska vara ärlig. När jag gick i mål hade jag ingen aning om jag hade tagit rätt vägval. Man var faktiskt glad om man hittade ett vägval överhuvudtaget, säger Leandersson.

- Visst, det kändes som att jag gjorde det ganska bra. Jag sprang inte in i något staket, och löpformen är riktigt bra och bara i stigande.

Med ett par veckor kvar till VM - vad betyder det här för självförtroendet?

- Det här var ett riktigt skönt besked! Det bästa kvitto jag kunde få. När jag gör jobbet ordentligt, tar mig den tid som behövs för undvika fällorna, då är jag stark. Nu gäller det att fortsätta göra jobbet och behålla ödmjukheten.

Gissar att detta var extra skönt efter "staketincidenten" och fjärdeplatsen på sprint-SM?

- Så är det. Det här var en grym revansch. På SM gick jag rakt i fällan och tappade alla chanser på ett staket. Nu visar jag att det här egentligen är min styrka, att göra jobbet med kartan.

Tvåa i herrtävlingen blev schweizaren Daniel Hubmann, slagen med fyra sekunder, och trea kom belgaren Yannick Michiels, sex sekunder efter svensken.

Även på damsidan blev det svenska medaljer - och det blev riktigt trångt på pallen. Tove Alexandersson och Helena Jansson delade tredjeplatsen med schweiziskan Julia Gross. Vann gjorde Judith Wyder, Schweiz, som besegrade danskan Maja Alm med två sekunder.

När Helena Jansson gick i mål hade hon ont i hälarna, men enligt Jansson ska det inte vara något som stör hennes VM-plan.

- Först och främst är jag nöjd med mitt lopp. Det här var helt sjukt svårt. Jag tog inte de bästa vägvalen idag, men jag är på det hela taget nöjd.

Och hälarna?

- Jag är varken bekymrad eller förvånad. Inte med tanke på hur jag belastat fötterna på slutet, med dubbla VC-lopp i Norge och två sprintlopp här i dag. Läget är under kontroll, lugnar Jansson.

När landslagschefen Håkan Carlsson sammanfattar onsdagen är det med ett stort leende på läpparna:

- En fantastisk dag med tre medaljer. Vi visar att vi är en vass sprintnation och det här var ett grymt genrep inför VM. Jonas visar vilken cool löpare han är, Tove gör en rejäl miss men är ändå på pallen och Helena visar att hon också är med däruppe.

Herrar
1 Jonas Leandersson 12:20
2 Daniel Hubmann, Schweiz +4
3 Yannick Michiels, Belgien +6

Övr svenskar
6 Gustav Bergman +30
13 Jerker Lysell +49
16 William Lind +1:01
19 Martin Regborn +1:05
30 Oskar Sjöberg +1:30
34 Jakob Lööf +1:44
19 Emil Svensk, ej till start

 

Damer
1 Judith Wyder, Schweiz 13:01
2 Maja Alm, Danmark +2
3 Tove Alexandersson, Helena Jansson, Julia Gross +19

Övr svenskor:
8 Lena Eliasson +47
19 Josefine Engström +1:19
22 Lilian Forsgren +1:22
27 Lina Strand +1:30
34 Alva Olsson +1:51
38 Karolin Ohlsson +2:22

Skribent: Mathias Karlsson
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons