In English
Hoppa till sidans innehåll

Silver och brons till Sverige: "Stor medaljchans på VM"

12 JUN 2014 16:55
Det blev både silver och brons till Sverige på torsdagens sprintstafett i finska Imatra. Högst upp på pallen klev Danmarks förstalag. "Vi visar återigen att vi är en bred och stark sprintnation och sprintstafetten på VM kommer att vara en stor medaljchans för Sverige, absolut", säger landslagschefen Håkan Carlsson.
  • Skapad: 12 JUN 2014 16:55

Sprintstafett ser ut att kunna bli en riktigt kul VM-distans för Sverige när det är dags för mästerskapet i Italien. Den nya disciplinen har nu testats i både Turkiet och Finland och Sverige levererar - etta och trea i Turkiet, tvåa och trea i Finland.

Men det var alltså Danmark och Maja Alm som drog det längsta strået i Imatra, där damernas bana mätte 3,4 kilometer och herrarnas 3,8.

Sveriges förstalag med Annika Billstam, Jerker Lysell, Jonas Leandersson och Lena Eliasson var i ledning med 25 sekunder vid sista växlingen, men Eliasson hade inte sin bästa dag och tappade till tredje plats.

- Lena hade en lite längre gaffel till första kontrollen, och redan där såg hon danskan och Tove när de kom in mot sin kontroll. Det där gjorde henne nog lite stressad och sedan blev det något litet misstag, säger Håkan Carlsson.

Bättre avslutade Sveriges andralag med Alva Olsson, William Lind, Gustav Bergman och Tove Alexandersson som genom en vass forcering klättrade upp till andra plats.

Men vi tar det från början. På den första sträckan var ukrainskan Nadiya Volynska klart snabbast. Sverige 1 och 2 växlade drygt 20 sekunder efter, och danskan Emma Klingenberg var fyra, 30 sekunder bakom Volynska.

På andra sträckan var Danmarks Tue Lassen och Jerker Lysell vassast och Sverige 1 växlade som etta.

Tredje sträckan sedan dominerades av Jonas Leandersson och Gustav Bergman. Leandersson var två sekunder snabbare än Bergman och de två svensklagen växlade som etta respektive trea.

På den avslutande etappen var Eliasson 55 sekunder långsammare än Maja Alm, som hade snabbaste tid på sträckan. Näst bästa tid hade Tove Alexandersson (tillsammans med schweiziskan Judith Wyder), slagen med blott tre sekunder av Alm.

- Det är små marginaler i sprint och när det väl drar ihop sig till VM kommer det att vara fem, sex lag som slåss om medaljerna. Det gäller att vi håller tungan rätt i mun och vi har pratat om att vi måste se det som fyra individuella sprintlopp, där alla koncentrerar sig på sina vägval oavsett vad konkurrenterna gör, säger Carlsson.

Resultat

1 Danmark 53:22 (Klingenberg, Lassen, Bobach, Alm)
2 Sverige 2 53:46 (Olsson, Lind, Bergman, Alexandersson)
3 Sverige 53:51 (Billstam, Lysell, Leandersson, Eliasson)
4 Schweiz 54:32 (Friedrich, Howald, Rüedlinger, Wyder)

7 Sverige 4 55:54 (Forsgren, Lööf, Svensk, Engström)
10 Sverige 3 56:02 (Strand, Regborn, Sjöberg, Ohlsson)

Skribent: Mathias Karlsson
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons