In English
Hoppa till sidans innehåll
Till vänster: Några aktuella rubriker. Till höger: Amanda Lind och Susanne Söderholm, två av deltagarna på dagens möte. (Bilden på Lind tagen av Kristian Pohl/Regeringskansliet)

Söderholm: "Bra möte med Lind – vi var väldigt tydliga"

05 AUG 2020 18:00
I dag träffade Svenska Orienteringsförbundet och en rad andra förbund idrottsminister Amanda Lind, dels för att diskutera förutsättningarna för idrottandet i coronapandemin, dels för att betona behovet av ett nytt ekonomiskt krisstöd.
  • Uppdaterad: 05 AUG 2020 18:00

Med på mötet var bland andra Svenska Orienteringsförbundets chef Susanne Söderholm, som tycker att det blev en givande diskussion:

- Det var ett bra möte. Lind lyssnade och tog med sig den input vi gav. Hon tycker att det är bra att både kulturen och idrotten lyfter de utmaningar man ser. Även socialdepartementet och näringsdepartementet deltog på mötet. Från idrottens sida deltog representanter för orientering, friidrott, simning, cykel, triathlon, skidor och Riksidrottsförbundet.

Vad diskuterades främst?

- De förbund som närvarade står ju inför liknande utmaningar och det handlar framför allt om "50-personers-regeln", inte så mycket om publik som ju varit fokus tidigare i veckan. Vi menar ju att vi kan ta ansvaret för att den fysiska distanseringen hålls – om vi får det förtroendet. Genom uppdelning av arrangemang i tid och rum och med hjälp av protokoll kan vi arrangera större tävlingar på ett coronasäkert sätt och säkerställa att det inte samlas fler än 50 på en begränsad yta. Sedan pratade vi också om det ekonomiska stöd vi fått och behovet av kommande ekonomiskt stöd.

Fick du möjlighet att presentera orienteringens förutsättningar och varför vi tycker att definitionen av "arena" måste ta hänsyn till idrottens särart?

- Ja, jag lyfte framför allt att det vi kämpar med är begränsningen om 50 och att hela vår arena ska räknas, och att fokus självklart är att inte sprida smitta. Att vi har möjlighet att dela upp tävlande över tid och att skogen är vår arena, där det knappt finns några risker alls att smitta sprids. Dessutom tryckte jag på att många av våra föreningar är beroende av inkomster från att arrangera och att även barn- och ungdomsverksamheten drabbas utan dessa intäkter. Sammantaget tycker jag att vi var väldigt tydliga med att det är många som vill tävla och att vi kan få till coronasäkra arrangemang.

Och vad händer härnäst?

- Inom ett par veckor ska regeringen återkomma, så nu sätter jag stort hopp till mer träffsäkra lösningar. Vi lyfte även att den här pandemin verkar bli långvarig och då måste vi hitta lösningar som fungerar för idrotten över tid.

 

Läs mer: De stora motionsarrangemangen till regeringen: Vi tar ansvar för distansering

.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link