In English
Hoppa till sidans innehåll

Nya pengar till SOFT-projekt

27 JAN 2017 13:23
Dagens glädjebesked: Svenska Orienteringsförbundet har fått pengar beviljade för tre projekt. Dessutom är det grönt ljus för ett samverkansprojekt. "Det här är riktigt bra för svensk orientering", säger förbundschef Susanne Söderholm.
  • Uppdaterad: 27 JAN 2017 15:16

Svenska Orienteringsförbundet, SOFT, har beviljats nya bidragspengar.

Det handlar dels om pengar från Svenskt Friluftsliv till projekten "Lärarfortbildning i orientering" och "Flera och mera i naturen", dels om RF-pengar som förlänger ”Orientera – flera och mera”. Även ett samverkansprojektet "Upplev friluftsliv i Stockholm", där SOFT jobbar tillsammans med Klätterförbundet och Sportfiskeförbundet, har fått grönt ljus av Svenskt Friluftsliv.

- Verkligen glädjande! Nu kan vi genomföra alla de projekt vi har skissat på och därmed når vi väldigt många individer, säger SOFT:s chef Susanne Söderholm.

Lärarfortbildning i kart- och orienteringskunskap

Till att börja med så får SOFT möjlighet att fortsätta driva projektet "Lärarfortbildning i kart- och orienteringskunskap". Detta tack vare ett bidrag på 605 000 kronor från Svenskt Friluftsliv.

Projektet har även kallats "290-kommunersprojektet" eftersom ambitionen är att sprida kunskapen i hela landet. Under 2017 är tanken att lärare från ytterligare 50 kommuner ska fortbildas. Men projektet ska även utvecklas, och säkerställa att fortbildning sker även i framtiden. Här handlar det om att ta fram ett bra läromedel.

- På sikt kanske vi inte har de här pengarna och för att främja god kart- och orienteringsundervisning i skolan har vi tänkt ut ett långsiktigt hållbart alternativ som gör oss oberoende av fortsatta medel. Under 2017 kommer vi att ha pengar till att producera ett antal filmer som ska fungera som kunskapsbas i skolan, berättar Jenny Håkansson, som ansvarat för ansökan.

Flera och mera i naturen

Svenskt Friluftsliv tilldelar även SOFT 500 000 kronor för projektet "Flera och mera i naturen" som syftar till att få fler ut och upptäcka naturen. Här kommer stort fokus att ligga på hittaut med två huvudaktiviteter:

- Det handlar för det första om att utveckla konceptet för att öka tillgängligheten för framförallt ungdomar och skolor. För det andra vill vi utveckla hittaut och bland annat integrera hittaut på orientering.se, berättar SOFT:s idrottschef Tomas Stenström.

Upplev friluftsliv i Stockholm

Svenskt Friluftsliv har även sagt ja till ett nytt samverkansprojekt mellan Svenska Orienteringsförbundet, Klätterförbundet och Sportfiskeförbundet. Under 2016 genomförde de tre förbunden projektet "Upplev Bergsjön", där syftet var att sprida kunskap om natur och miljö i den invandrartäta stadsdelen samt att bidra till att fler rör på sig genom att erbjuda friluftsaktiviteter för en målgrupp som är underrepresenterad i både organiserat och spontant friluftsliv. Nu har Svenskt Friluftsliv beviljat ytterligare 560 000 kronor för ett nytt projekt som heter "Upplev friluftsliv i Stockholm".

Orientera – flera och mera

Slutligen har Svenska Orienteringsförbundet även fått ett projektbidrag om 425 000 kronor från Riksidrottsförbundet. Detta för en förlängning av projektet "Orientera – flera och mera".

- Här kommer SOFT att använda pengarna till att se över vår utbud gällande bredd- och motion, att integrera motionsorientering och naturpasset på orientering.se samt att erbjuda föreningar utbildning i hur en skapar en verksamhet som attraherar och behåller bredd- och motionsorienterare, berättar Tomas Stenström.

Skribent: Mathias Karlsson
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons