In English
Hoppa till sidans innehåll

Sommarens Riksläger och U25-camp ställs in

06 MAJ 2020 15:04
På grund av rådande smittspridning av coronaviruset har Svenska Orienteringsförbundet beslutat att ställa in sommarens Riksläger och U25-camp.
  • Skapad: 06 MAJ 2020 15:04

Rikslägret för ungdomar i åldern 13-16 år har arrangerats årligen sedan 1997, men i år sätter den pågående coronapandemin stopp för lägerveckan i Idre Fjäll som var planerad till 21-26 juni. Inte heller U25-camp för juniorer och yngre seniorer 17-25 år kommer att arrangeras.

Med gällande förordning om max 50 personer vid offentliga arrangemang/sammankomster samt Folkhälsomyndighetens rekommendationer att inte företa onödiga resor inom landet och att hålla social distansering kan Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) varken uppfylla lag, följa rekommendationer eller garantera deltagares och ledares hälsa om Rikslägret och U25-camp skulle genomföras. SOFT ställer därför in båda lägren, alla anmälningar stryks och inga deltagaravgifter kommer att tas ut.

Rikslägret lockar vanligtvis över 500 deltagare som reser från olika delar av landet i syfte att umgås och träna tillsammans. Bedömningen är att strikta anpassningar för att skapa social distansering skulle försvåra samvaron och att det skulle vara svårt att skapa känslan av gemenskap. SOFT vill inte heller riskera att belasta sjukvården i ett redan hårt ansträngt län.

- Vi har verkligen hållit hoppet uppe och kämpat in i det sista för att få till ett Riksläger och en U25-camp i sommar, men till sist tog det stopp oavsett vilken tankebana vi valde. Vi undersökte även möjligheten att flytta fram lägret till sensommaren, men vi har tyvärr inte hittat några genomförbara och lämpliga lösningar, säger Moa Olsson, barn- och ungdomsutvecklare.

Premiären för U25-camp skjuts upp

I år har SOFT alltså bjudit in till U25-camp, ett helt nytt läger för juniorer och yngre seniorer. Syftet med U25-camp är att erbjuda något för 17-25 åringar som gör att dessa orienterare vill orientera mer. Tanken är att deltagarna ska utvecklas som orienterare och/eller ledare/funktionär vilket förhoppningsvis leder till att fler stannar kvar inom orienteringen. Denna målgrupp är den som idrotten generellt och orienteringen specifikt har svårast att behålla.

- Jag tror stenhårt på att vi skapat ett upplägg med U25-camp som både passar och kan locka målgruppen. Att vi ställer in i år är självklart tråkigt för alla som varit med och arbetat med förberedelserna och alla som såg U25-camp som något nytt och intressant att vara med på. Läget med corona rår vi inte på och det enda vi kan göra nu är att titta framåt med sikte på nästa år, säger projektansvariga Jenny Håkansson.

 

HÄR kan du läsa mer om Rikslägret

HÄR kan du läsa mer om U25-camp

Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
Länkar
Annons_orienteringstränare_rättstorlek.png
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons