In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: David Torehed

Spontanitet och rörelseglädje under två dagar av para orientering

14 JUN 2022 16:31
I maj anordnades två aktiviteter för unga och vuxna med funktionsnedsättningar där de fick möjlighet att testa på orientering på olika sätt.
  • Uppdaterad: 14 JUN 2022 16:31

Orientering var en av de idrotter som unga och vuxna med funktionsnedsättning kunde prova på när lägret ”Start Your Impossible Camp” hölls på Bosön under en helg i maj.

Start Your Impossible Camp

Fem banor med olika karaktär fanns att välja på för de 20 deltagare som valde orientering: kuperat eller plant, skogsstigar och gräsmatta eller asfalterade vägar och grusvägar.

Genom projektet VägVisaren kunde även deltagare med synnedsättning och grav synnedsättning välkomnas. Med hjälp av relief-karta eller ljudsignaler orienterade deltagarna sig fram till kontrollerna.

Två tonårskillar med synnedsättning lånade en två-personerscykel från triathlon-aktiviteten och cyklade runt två orienteringsbanor.

– Det är fantastiskt roligt med spontana initiativ som cykelorienteringen. Det viktiga är att finna sin väg till rörelseglädje, säger Linnea Börjars, projektledare för Para-Hittaut på Svenska Orienteringsförbundet.

Lägret arrangeras sex gånger per år av Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté på olika platser runtom i landet.

Friluftsdag

I maj anordnades en friluftsdag med orientering för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning på en daglig verksamhet i Stockholm.

Tre korta banor var lagda på en förstorad och något förenklad karta i en park intill verksamhetens lokaler. Den dagliga promenaden i det välkända området fick ett inslag av skattjakt.

– Deltagarna och personalen hade väldigt roligt, konstaterade verksamhetsledare Sandra Wahlberg efteråt.

Några i personalen hade aldrig kommit i kontakt med orientering tidigare medan andra medgav att orienteringskunskaperna inte putsats av på länge och att aktiviteten var givande också för dem.

Bild: Svenska Parasportförbundet.

Skribent: Linnea Börjars
E-post: This is a mailto link
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link