Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

Stipendieregn över tre orienterare

22 SEP 2021 09:44
Karolin Ohlsson, Simon Hector och Jonatan Ståhl är tre av 50 idrottare som tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska spels elitidrottsstipendium.
  • Skapad: 22 SEP 2021 09:44

Stipendiaterna får 50 000 kronor vardera till att kombinera studier med elitidrott.

– Det här gör stor skillnad för min elitsatsning och uppmuntrar verkligen till att jag ska kämpa vidare med mina studier, säger Järlalöparen Karolin Ohlsson, 30, som studerar KBT och vill inrikta sig mot idrottspsykologi.

– Tanken är att jag dels ska bli en bättre idrottare genom dessa studier men även kunna jobba och föreläsa inom området på sidan av mitt silversmide. Grymt tacksamt att få det här stödet på vägen mot toppen av min idrottskarriär!

Snättringes Simon Hector, 24, som just nu är i Schweiz för läger och Euromeeting, studerar bygg- och samhällsplanerarprogrammet i Borlänge på Högskolan Dalarna.

– Jag blev väldigt förvånad och glad när jag fick veta att jag skulle få stipendiet. För någon med en elitorienterares ekonomi är det mycket pengar, som gör att jag kan känna en större ekonomisk stabilitet, eftersom varken studier eller elitorientering genererar så mycket pengar. Jag tror att jag kommer att få möjlighet att skaffa fler resurser till min satsning och åka på fler läger, säger han.

Skidorienteringens Jonatan Ståhl, 20, som i slutet av februari i år skördade tre guld och ett silver vid junior-VM i Estland vilket bland annat resulterade i en blågul plats i den svenska A-landslagstruppen inför kommande säsong, är den tredje stipendiaten.

– Det känns väldigt roligt att få stipendiet. Särskilt kul att de uppmärksammar en skidorienterare!

– Stipendiet underlättar mycket för att stödja utgifter kopplade till träning och tävlingar i vinter. Jag tänker främst på att finansiera resorna till vinteruniversiaden och student-VM. Men det ger också möjlighet till inköp av annan utrustning och exempelvis tävlingsvalla, så att jag kan vara trygg med att jag har bra skidor under fötterna när jag tävlar, fortsätter Ståhl som läser industriell ekonomi vid Umeå universitet.

Utöver ekonomiskt stöd erbjuds stipendiaterna också stöd från Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin.

– Elitidrottsstipendium för att möjliggöra dubbla karriärer är ett av de viktigaste sociala stödsystemen i svensk elitidrott. Att kunna kombinera elitidrott och utbildning är en avgörande skyddsfaktor i en ung människas liv, säger Kent Lindahl, sakkunnig i dubbla karriärer på Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Skribent: Sara Malmborg
E-post: This is a mailto link
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link