In English
Hoppa till sidans innehåll

Svenskt VM-lag med favoritstämpel

23 JUN 2022 08:17
Snart är det dags för sprint-VM i Danmark. 26-30 juni ska den svenska truppen, som består av sex damer och sju herrar, kämpa om ädla medaljer på Jylland, i det första rena världsmästerskapet i sprint.
  • Skapad: 23 JUN 2022 08:17

Med världscupen i Borås i färskt minne samt svenska framgångar på danska sprintmästerskapen så är det ett svenskt landslag med favoritstämpel som åker till Jylland. Sverige kommer som bekant också med två regerande världsmästare till mästerskapet: Tove Alexandersson och Isac von Krusenstierna, samt är regerande mästare i sprintstafett.

Både Tove och Isac har som regerande världsmästare friplats på både individuell sprint och Knockout-sprint. Friplats på bägge distanserna har också Emil Svensk som regerande europamästare. Först verkade det som att Emil bara skulle få en friplats på den individuella sprinten men då det visade sig att inte alla världsdelsmästerskap haft både individuell sprint och knockout-sprint så beslutades att alla världsdelsmästare får friplats i bägge disciplinerna.

Detta innebär att Sverige får starta med fyra damer respektive fem herrar i båda de individuella loppen under VM.

Den svenska truppen är till stora delar rutinerad och välmeriterad men innehåller också tre VM-debutanter, som slog sig in i truppen efter starka prestationer vid världscupen i Borås: Emma Bjessmo, August Mollén och Jonatan Gustafsson.

– Truppen är jättestark och vi ser verkligen fram emot det här mästerskapet. Vi har gott om medaljchanser på alla distanser. Är man med i det här svenska laget så är man en medaljkandidat, konstaterar förbundskapten Kalle Dalin.

Efter världscupen i Borås så deltog flera av de svenska VM-löparna på danska mästerskapen i sprint och Tove Alexandersson markerade återigen sin styrka med att vara 37 sekunder snabbare än norska Andrine Benjaminsen som blev dansk mästare i OK Pan Århus färger. På herrsidan blev det fina kvitton för örebrokillarna Martin Regborn och Jonatan Gustafsson som var etta och tvåa med tre sekunders marginal. Trea, åtta sekunder efter Regborn, var förra årets EM-tvåa och VM-fyra, belgaren Yannick Michiels.

Om vi ska lista de löpare som på förhand ser ut att bli svårast motståndare för svenskarna och vi börjar på herrsidan så är förstås Michiels en av dem. Fler medaljkandidater är Kasper Fosser, Norge, Tim Robertson, Nya Zeeland, Matthias Kyburz, Schweiz, Miika Kirmula, Finland och kanske britten Kristian Jones som var i ledningen i Borås innan en felspringning vid varvningen.

Den som slår ur underläge bland svenskarna är Isac von Krusenstierna som på grund av sviterna efter sin stressfraktur knappt tävlat och var långt efter på det danska mästerskapet. Men räkna inte bort Kårelöparen för det.

På damsidan är Sverige sylvasst med det finns ju utmanare i Simona Aebersold och Elena Roos från Schweiz, Andrine Benjaminsen, Norge och Storbritanniens Megan Carter Davies som utmanade Tove Alexandersson på knockout-sprinten i Borås.

VM inleds med sprintstafett söndag 26 juni i Kolding.

– Stafetten genomförs i något som liknar en vanlig svensk småstadssprint. Det är löpning på gräsmattor och kring en fin borg där arenan ligger, berättar Kalle Dalin.

Tisdag 28 juni är det dags för historiens första VM i knockout-sprint i Fredericia.

– Det blir en speciell tävling då Fredericia är en väldigt ”fyrkantig” stad. Framförallt från kvartsfinalerna och framåt så är det verkligen ”fyrkantigt” men med mycket detaljerade innergårdar, förklarar Dalin.

Den individuella sprinten avslutar mästerskapet i Vejle torsdag 30 juni.

– Då är vill tillbaka till en lite mer normal stadssprint. Vad gäller kvalet är det dock lite ovisst. Kanske blir det en del kupering där. Finalen gissar vi blir ganska flack, avslutar Dalin.

Sveriges trupp till sprint-VM i Danmark

Damer
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Emma Bjessmo, IFK Lidingö
Sara Hagström, IFK Göteborg
Hanna Lundberg, OK Renen
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK

Herrar
Max Peter Bejmer, IFK Göteborg
Gustav Bergman, OK Ravinen
Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro
Isac von Krusenstierna, OK Kåre
August Mollén, OK Denseln
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Emil Svensk, Stora Tuna OK

Vill du läsa mer inför VM i Danmark så kan du göra det i senaste numret av Orienteraren som nu är på väg till prenumeranterna. Men redan nu kan du läsa magasinet som e-tidning. För dig som inte är prenumerant går det att köpa ett enskilt nummer. Du är så klart också välkommen att teckna en prenumeration på tidningen som vänder sig till alla som gillar orientering. Fram till 31 augusti har vi ett kampanjerbjudande på en helårsprenumeration.

Här hittar du all info om prenumeration och lösnummer.

Bildtext: På söndag startar VM i Danmark med sprintstafett. Bild: IOF.

Skribent: Johan Trygg
E-post: This is a mailto link
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link