In English
Hoppa till sidans innehåll

Sveriges lag till sprintstafetten på VM

24 JUN 2022 13:00
Följande kvartett ska försvara de svenska färgerna när VM i Danmark inleds med sprintstafett på söndag den 26 juni: Lina Strand, Max Peter Bejmer, Gustav Bergman och Tove Alexandersson.
  • Skapad: 24 JUN 2022 13:00

Sverige kommer till mästerskapet som regerande världsmästare i sprintstafett från VM i Tjeckien i fjol. Då såg den svenska laguppställningen ut så här: Tove Alexandersson, Emil Svensk, Gustav Bergman och Sara Hagström. Nu kliver Lina Strand in på startsträckan och följs av Max Peter Bejmer och sedan avslutar Bergman och Alexandersson.

– Det är den här laguppställningen vi tror mest på, säger Sveriges förbundskapten Kalle Dalin som förutspår att Sverige är ett av tre lag som slåss om guldet.

– Schweiz och Storbritannien blir de svåraste motståndarna som jag ser det. Britterna har visat riktigt hög nivå, säger Dalin.

Norge då?
– Jag kanske får äta upp det men jag skulle bli förvånad om Norge tar hem det.

Förberedelserna för det första renodlade världsmästerskapet på sprintdistanser har pågått länge. Som bekant skulle mästerskapet avgjort redan 2020 men pandemin kom emellan. Löparna har haft mycket tid att förbereda sig på vad som väntar i Danmark och har förstås noga studerat gamla kartor som finns tillgängliga men också tagit hjälp av de tekniska möjligheter som finns för att studera tävlingsområdena och lagt tänkbara banor och sträckningar.

– De sista dagarnas uppladdning blir också mycket viktig med de sista passen och genomgångarna. Löparna i truppen har hjälpts åt och gjort ett stort jobb med förberedelserna, berättar Dalin.

När det gäller söndagens sprintstafett säger Dalin så här om vad som väntar:
– Stafetten genomförs i något som liknar en vanlig svensk småstadssprint. Det är löpning på hårt underlag och gräsmattor kring en fin borg där arenan ligger.

Sprintstafetten på söndag den 26 juni sänds på SVT enligt följande: Sändningen startar 17.15 i SVT1 och fortsätter 18.00 i SVT2. Hela tävlingen sänds också på SVT Play. Sprintstafetten avgörs i Kolding.

Så här gick det på sprintstafetten vid VM i Tjeckien i fjol:

1. Sverige 1:02:19
2. Norge +0:26
3. Schweiz +0:29
4. Danmark +1:15
5. Tjeckien +1:31
6. Storbritannien +1:33

Bildtext: Den svenska kvartetten till VM:s sprintstafett består av Lina Strand, Max Peter Bejmer, Gustav Bergman och Tove Alexandersson. Bild: Svensk Orientering.

Skribent: Johan Trygg
E-post: This is a mailto link
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link