In English
Hoppa till sidans innehåll

Sverige vann sprintstafetten: "Riktigt roligt! Ett bra test inför VM"

02 MAR 2014 10:52
Sverige fortsatte att imponera när tävlingarna i Turkiet avslutades med sprintstafett på söndagen. Sveriges förstalag vann och det såg ett tag ut som om det skulle bli dubbelt Sverige. Men Danmark tog sig förbi på sista sträcka och lade beslag på andraplatsen.
  • Skapad: 02 MAR 2014 10:52

- Det här var riktigt roligt! Dels som ett bra test inför VM i Italien i sommar, dels för att vi vill vinna den inofficiella världscupen i sprintstafett totalt. Det här var den första av fyra deltävlingar, säger landslagschefen Håkan Carlsson.

Det blev en spännande tävling, i alla fall i tre och en halv sträcka, då Sveriges sistasträckslöpare Lena Eliasson flög ifrån andralagets Lina Strand och Danmarks Maja Alm.

Men låt oss ta det från början.Tove Alexandersson i förstalaget var snabbast på förstasträckan och växlade ut Jerker Lysell, strax före ett helt koppel med löpare, bland annat Sveriges två andra lag.

Jerker Lysell var helt klart den starkaste löparen på andra sträckan. Publiken kunde på storbildsskärmen se hur gapet ner till förföljarna hela tiden växte. I slutet av sträckan ledde Lysell med nästan en halv minut. Men då gjorde han ett misstag som kostade honom nästan hela förspånget.

- Jag vet inte vad som hände. Jag tappade koncentrationen. Kanske tänkte jag för mycket på min onda häl, säger Jerker Lysell.

Men Sverige ledde ändå dubbelt vid andra växeln, genom Jerker Lysell och William Lind. Danmark var dem hack i häl genom Sören Bobach.

Även tredje sträckan var en herrsträcka. Ledartrion - Jonas Leandersson i Sverige 1, Gustav Bergman i Sverige 2 och Rasmus Thrane Hansen i Danmark 1 - höll ihop nästan till slutet. Då distanserade svenskarna dansken med ett tiotal sekunder.

Damer sprang alltså sista sträckan. Lina Strand höll Lena Eliasson i början. Sedan började de ta olika vägval mellan kontrollerna, och Lena Eliassons ledning blev större och större. Hon gjorde visserligen en miss på slutet, men då var hennes försprång ointagligt.

Förstalaget bestod alltså av Tove Alexandersson, Jerker Lysell, Jonas Leandersson och Lena Eliasson.

Varför formerade du förstalaget så, Håkan Carlsson?

- Om vi börjar med herrarna så har Jerker och Jonas helt enkelt varit våra två bästa sprinters de senaste åren. Även när det gäller damerna så blev det våra två starkaste sprinters: Tove och Lena. Men det kan absolut bli andra löpare nästa gång. Vi har Helena Jansson och Annika Billstam, ja och andra också. Vi har en mycket bred trupp att ta ut ett sprintstafettlag ur.

Tove Alexandersson fick springa förstasträckan. Varför?

- Tove är inte van att springa förstasträckan. Kul för henne att få springa med mycket folk runt omkring. Och att ha Lena Eliasson på sista känns tryggt, om det skulle bli en spurt.

Resultat, sprintstafett
1) Sverige lag 1 58:15 (Alexandersson, Lysell, Leandersson, Eliasson)
2) Danmark lag 1 +00:19 (Klingenberg, Bobach, Hansen, Alm)  
3) Sverige lag 2 +00:44 (Ohlsson, Lind, Bergman, Strand)
4) Finland lag 1 +01:40 (Niemi, Boström, Portin, Fincke)
5) Schweiz lag 2 +01:48 (Hauswirth, Kyburz A., Hubmann D., Jenzer) 
6) Ryssland lag 1 +02:32 (Tikhonova, Sidorov, Perelygin, Vinogradova)
7) Finland lag 2 +02:33 (Teini, Simosas, Asikainen, Sianoja)
8) Frankrike lag 1 +03:01 (Basset I., Basset L., Tranchand, Chataing)
9) Norge lag 1 +03:11 (Naess Björgul, Kvaal Österbö, Ekeberg, Baklid)
10) Sverige lag 3 +03:14 (Olsson, Runesson, Öberg, Johansson)

Skribent: Mats Carlsvärd
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons