In English
Hoppa till sidans innehåll
Helena Jansson, Tove Alexandersson och Judith Wyder.

TEXT+TV: Svensk succé i VC-premiären

01 MAR 2014 12:20
Det svenska orienteringslandslaget har fått en pangstart på VC-säsongen 2014. Tove Alexandersson vann medeldistansen i Turkiet, blott åtta sekunder före tvåan, comebackande stjärnan Helena Jansson. På herrsidan knep Gustav Bergman tredjeplatsen, tätt skuggad av fyran William Lind.
  • Skapad: 01 MAR 2014 12:20

Det var många svenska landslagsorienterare som hade anledning att vara nöjda efter den kanske egendomligaste avslutningsterräng de mött under ett orienteringslopp. Arenan var vid ruinstaden Phaselis, med målgång på den antika huvudgatan.

- Med beröm godkänt, är landslagschefen Håkan Carlssons betyg åt det svenska laget, som blev etta, tvåa, sexa och nia i damklassen samt trea, fyra, åtta, nia i herrklassen.

Damtävlingen blev en triumf för Sverige och en drömcomeback för Helena Jansson, som förra året lät operera båda fötterna.

- Det här är första gången på länge som jag gråtit - av glädje, säger hon efter loppet.

Helena Jansson stod för en drömcomeback.

Helena Jansson tog kommandot tidigt.

- Jag hade bestämt mig för att från första steget inte tänka på annat än orienteringen.

Vilket inte var fallet under fredagens kvaltävling. Då for tankarna iväg. Sprang hon för fort, för sakta, hur kändes foten?

Jansson ledde med 40 sekunder före Tove Alexandersson vid publikkontrollen där löparna kom in i ruinstaden och hade knappa två kilometer kvar av banan.

- När jag hörde att jag ledde blev enda gången jag tappade fokus. Jag tänkte: Jag hade behövt leda med mera än 40. Jag ville bara att det skulle ta slut. Jag orkar inte till mål.

Och Jansson mattades, orkade inte hålla farten, men kämpade ända till mållinjen. Det blev en sekundstrid mot Tove Alexandersson, som var stark hela vägen och vann med åtta sekunder.

Tove Alexandersson

- Jag tror nog att Helena blev helt slut helt enkelt, säger Alexandersson.

Alexandersson har inte tävlat utan skidor under fötterna sedan i oktober och är förstås jättenöjd med segern.

- Med tanke på att jag inte orienterat på så länge stämde tekniken bra ändå.

Lena Eliasson gjorde en heroisk insats som slutade på en sjätteplats. Hon sprang med gipsad högerhand.

- Jag ramlade på uppvärmningen före kvalet i går. Jag hade sedan tidigare en fraktur på lillfingret. Nu blev det en till.

Smärta och hela högerhanden i paket hämmade henne förstås, men hon inledde riktigt bra och hade ett par kilometer före mål en rejäl chans på pallplats. En enminutersmiss strax före publikkontrollen och ett par småbommar inne i ruinstaden gjorde dock att Eliasson tappade till en sjätteplats.

Bland de sex första i damtävlingen kom alltså tre från Sverige. De andra tre var schweizare, med Judith Wyder på tredje plats.

Sverige och Schweiz lade beslag på samtliga podiumplatser även i herrtävlingen.

Schweiz vann dubbelt med Daniel Hubmann och Matthias Kyrburz.

Bäste svensk blev Gustav Bergman, på tredje plats. William Lind kom fyra. Båda svenskarna var nöjda med placeringarna, men inte riktigt med prestationerna utmed banan.

- Jag slarvade lite i början och var passiv i orienteringen. Jag känner mig sämre fysiskt än jag hoppades att jag skulle, säger Bergman.

Bergman linkar lite efter tävlingen. Han fick en smäll på knät i slutet av banan och lindades hårt direkt när han gick i mål.

- Jag sprang in i en ruin, skrattar han. Men det ingen fara. Jag kan springa sprintstafetten i morgon.

Resultat, medeldistans, damer:
1) Alexandersson, Tove Sverige 27:37
2) Jansson, Helena Sverige +00:08
3) Wyder, Judith Schweiz +01:44
Övr. sv: 6) Eliasson, Lena +02:12; 9) Strand, Lina +02:41; 15) Forsgren, Lilian +03:29;24) Olsson, Alva +05:07; 29) Ohlsson, Karolin +07:54

Resultat, medeldistans, herrar:
1) Hubmann, Daniel Schweiz 28:06
2) Kyburz, Matthias Schweiz +00:34
3) Bergman, Gustav Sverige +00:58
4) Lind, William Sverige +01:05
Övr sv: 8) Öberg, Peter +02:17; 9) Dahlgren, Filip +02:20; 13) Johansson, Fredrik +02:55; 15) Lysell, Jerker +03:07; 19) Runesson, Johan +03:29; 23) Leandersson, Jonas +04:19.

Skribent: Mats Carlsvärd
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons