In English
Hoppa till sidans innehåll

Tove Årets orienterare för femte gången: "Väldigt kul!"

11 NOV 2017 20:08
Tove Alexanderssons 2017 är magiskt, med tre VM-guld i både orientering och skidorientering. Vid lördagens orienteringsgala blev hon för femte gången utsedd till Årets orienterare: "Väldigt kul att jag kunnat hålla en så hög nivå under många år."
  • Skapad: 11 NOV 2017 20:08

Årets orienterare är ett prestigefyllt pris. I år delas utmärkelsen ut för 70:e gången. Omröstningarna har sett lite olika ut genom åren, men sedan 1972 är det landets orienteringsskribenter som röstar.

Och i årets omröstning var orienteringsjournalisterna fullkomligt eniga. Faktum är att det stod samma namn överst på samtliga röstsedlar.

Tove Alexandersson får priset efter sitt 2017 som innefattat tre VM-guld i orientering, tre VM-guld i skidorientering, två EM-guld och två EM-silver i skidorientering, seger i O-Ringen och seger i den totala världscupen i orientering.

- Jag har haft en fantastisk säsong. Jag är väldigt stolt över att jag lyckats så bra på de tävlingar som jag haft fokus på. Ändå så har det strulat lite på mästerskapen då jag var sjuk i slutet av VM i skidorientering och i början av orienterings-VM.

Detta är femte gången på sex år som Tove Alexandersson tilldelas priset, och med sina fem inteckningar är hon tillsammans med Ulla Lindqvist och Helena Bergman den som utsetts till Årets orienterare vid flest tillfällen.

- Just de här utmärkelserna är egentligen inget som jag funderar så mycket på. Men visst är det väldigt kul att få priset. Det är riktigt hård konkurrens både i orienterings- och skidorienteringslandslaget så det finns många som är med i kampen om priset, säger Alexandersson som fick priset i samband med kvällens orienteringsgala som arrangerades på Kolmården.

Motivering Årets orienterare 2017:
Under 2017 hon vunnit sex VM-guld, tre i orientering och tre i skidorientering. Hon är världsetta i två olika sporter och under hösten säkrade hon totalsegern i världscupen – för fjärde året i rad.Under 2017 hann hon även med att plocka ett par EM-guld, springa hem Tiomila åt sitt klubblag Stora Tuna, vinna O-Ringen och bli den meste SM-medaljören genom alla tider. 25 år fyllda rankas hon redan som Sveriges genom tiderna främsta orienterare och hon är en av landets främsta idrottare alla kategorier. Årets orienterare är Tove Alexandersson.

Galans övriga pristagare var:
Årets sprinter: Jerker Lysell
Årets medeldistansare: Tove Alexandersson
Årets långdistansare: Tove Alexandersson
Årets mountainbikeorienterare: Elvira Larsson
Årets skidorienterare: Tove Alexandersson
Årets precisionsorienterare: Ola Jansson
Årets junior: Linnéa Golsäter
Årets komet: Emil Svensk
Årets prestation: Jerker Lysell
Årets lag: IFK Göteborg

HÄR listar vi Årets orienterare genom åren.

Skribent: Mathias Karlsson
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons