In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mårten Lång Albin Ridefelt på testtävling i Italien.

Tuff fight om VM-platser till helgen: "Kommer att vara extra nervöst"

04 JUN 2014 11:29
Till helgen väntar världscupstävlingar i norska Kongsberg, medeldistans på lördagen och lång på söndagen. Tove Alexandersson vill gärna stärka sin totalledning, medan ett koppel svenska killar jagar VM-platser. ”Det kommer att vara extra nervöst före start, men förhoppningen är att jag ska springa riktigt, riktigt bra”, säger Albin Ridefelt.
  • Skapad: 04 JUN 2014 11:29

17 svenska löpare reser till Kongsberg, åtta mil väster om Oslo, och förutom VC-poäng finns alltså ett par VM-biljetter att slåss om, åtminstone på herrsidan där en plats per individuell distans finns kvar att fördela.

Utav de åtta blågula killarna som springer till helgen är tre redan förhandsuttagna till VM-truppen: Gustav Bergman (Ravinen) och Anders Holmberg (Järla) är båda klara för medeldistansen i Campomulo den 11 juli; Filip Dahlgren (IFK Lidingö) är uttagen till långdistansen i Lavarone 9 juli.

- På damsidan är det tuffare att slå sig in i VM-laget, men man vet aldrig säkert. På herrsidan blir tävlingarna i Norge oerhört viktiga för vem eller vilka som tar de sista VM-platserna på medel och lång. Jag vill se hög internationell nivå på de löpare som ska ha de sista VM-biljetterna, säger landslagschefen Håkan Carlsson.

- När det gäller långdistansen ligger Anton Östlin (Malungs OK) bra till, han gjorde det väldigt bra i observationstävlingarna i Italien. Där fick ju aldrig Oskar Sjöberg (Linné) och William Lind (Malungs OK) chansen, de blev sjuka, men de är också med och slåss om den här platsen. Det finns såklart också möjlighet för andra löpare att kliva fram och visa att de ska med till VM.

- På medel ser det väldigt bra ut för Albin Ridefelt (Linné) som ju var näst bäste svensk i observationstävlingen. Det finns några fler som är med och krigar, men stort plus för Ridefelt, säger Carlsson.

Och Ridefelt själv verkar veta vad som gäller:

- Roligt att han tror på mig! Det gick ju jättebra på testtävlingen i Italien, men vi får se hur det blir i slutändan, det är förbundskaptenen som bestämmer.

- Formen är mycket god och jag hoppas kunna springa riktigt, riktigt bra i Norge. Såpass bra att jag når en VM-plats.

Ridefelt dras med en lättare fotstukning, men Linnélöparen förlitar sig på tejprullen. Och blir han VM-klar i helgen är det med fina minnesbilder han reser till Italien i mitten av juli:

- Av någon anledning passar den terrängen mig väldigt bra. Jag gillar när det är rejäla sluttningar och stenigt och har tränat mycket i backar just med sikte på Italien. Observationstävlingen gick bra, och sedan har jag fina minnen från mitt första junior-VM som gick där för fem år sedan. Då var jag med och vann stafetten med (Gustav) Bergman och (Olle) Boström.

Pirrigt inför helgen?

- Det kommer att vara extra nervöst före start, men när man väl är igång är det bara fullt fokus på orienteringen.

På damsidan representeras Sverige kommande helg av nio löpare. Tove Alexandersson (Stora Tuna) toppar världscupen och drygar säkert gärna ut sin ledning – för Lisa Risby (Kåre) väntar VC-debut.

Här är Norgetruppen i sin helhet:

Damer

Tove Alexandersson (Stora Tuna)
Lilian Forsgren (Tisaren)
Helena Jansson (Leksand)
Emma Johansson (Domnarvet)
Maria Magnusson (Sävedalen)
Karolin Ohlsson (Järla)
Alva Olsson, endast lång (Linköpings OK)
Lisa Risby, endast medel (Kåre)
Lina Strand (Göteborg-Majorna)

Herrar

Gustav Bergman (Ravinen)
Filip Dahlgren (IFK Lidingö)
Anders Holmberg (Järla)
William Lind (Malungs OK)
Albin Ridefelt (Linné)
Johan Runesson (Göteborg-Majorna)
Oskar Sjöberg (Linné)
Anton Östlin (Malungs OK)

Till arrangörens hemsida

Tio svenskar förhandsuttagna till VM

Aktuell ställning världscupen

Skribent: Mathias Karlsson
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons