In English
Hoppa till sidans innehåll

Ulrik Nordberg taggad inför Boden: "Farten finns där"

09 JAN 2014 15:09
I förra tävlingen fick landslagsåkaren Ulrik Nordberg stryk
av landslagstränaren Claes Turesson. Ändå är 20-åringen full av självförtroende
inför helgens SM i medeldistans som avgörs i Boden. ”Farten finns där. Det
känns bra”, säger Nordberg.
  • Skapad: 09 JAN 2014 15:09

SM-veckan i snöfattiga Umeå får som bekant klara sig utan skidorienterarna. Till helgen väntar istället två lopp i Boden – SM i medeldistans på lördagen och så en långdistans utan SM-status dagen därpå.

– Ett SM är alltid ett SM, men båda tävlingarna är ju viktiga även som uttagningstävlingar inför EM, säger Lulebon Ulrik Nordberg, som gillar att loppen avgörs ”nästgårds”.

– Skönt att inte behöva resa. Det innebär förhoppningsvis en liten fördel.

Hur är formen?

– Jo, men det känns riktigt bra. Förra helgen tävlade jag mot finska landslaget och på lördagens sprint kom jag trea. På söndagen ledde jag större delen av loppet. Före den tredje sista kontrollen hade jag 40 sekunders ledning, men där klantade jag mig rejält och tappade 1,40.

… och fick stryk av landslagscoach Turesson?

– Han tränar på som gamla elitidrottare brukar göra och han är med, absolut. Men normalt tar jag inte stryk. Det var lite speciella förhållanden, man kunde gena var som helst och det passade honom. Han gjorde det riktigt bra.

Ifjol vann du ett SM-guld som junior – vad är det stora målet i år?

– Det är dels att jag ska kunna vara med och hävda mig i världscupen, dels att jag ska åka riktigt bra på EM i Ryssland.

Om allt klaffar hundra – hur långt kan det räcka i Ryssland?

– Det första målet är att bara få vara med och åka EM, man kan inte slappna av och räkna med att man får åka dit. Man måste visa form. Men väl där … med ett riktigt topplopp kan jag nog vara med uppe på topp-5, kanske topp-3. Den kapaciteten har jag.

I VC-premiären i Finland blev du fyra på medelmasstarten – sedan ströks alla resultat. Vad tänkte du då?

– Det var självklart väldigt surt. Jag gick och grämde mig lite hela veckan och stressade sedan på medel och lång. Skönt nog fick jag till det bättre på den avslutande sprinten där jag blev delad sexa.

Är det medel som är din specialdistans?

– Sprint är favoritdistansen, men medel passar mig också bra. Det blir oftast teknisk och snabb orientering och det är min styrka, att ha bra flyt genom de partierna.

Vad har du framför allt utvecklat sedan förra säsongen?

– Jag har satsat på att bibehålla kvalitetspassen men samtidigt adderat fler riktigt långa pass. Jag vill känna hur det är att gå sig riktigt tom och på sikt bli bättre på att orientera när man verkligen går över och använder enbart fett som energikälla.

Du är en duktig orienterare även utan skidor under fötterna – hur mycket satsar du på det?

– Jag försöker köra fullt ut på båda disciplinerna, men vanlig orientering blir ändå mer som ett komplement eftersom jag inte tävlar lika mycket. Jag är lite för lat för att resa söderut varje helg för att tävla. Jag är en liten bit efter de allra bästa i min ålder, men inte jättelångt.

Det ser ut att bli riktigt kallt på lördag – vad innebär det för din del?

– Att det blir lättvallat.

 

Skribent: Mathias Karlsson
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons