In English
Hoppa till sidans innehåll

Var med och uppmärksamma allemansrätten

20 SEP 2022 15:47
Med start i dag och veckan ut är Svensk Orienteringsförbundet med och uppmärksammar allemansrätten.
  • Uppdaterad: 20 SEP 2022 15:47

Svenskt Friluftsliv och Generation Pep har instiftat allemansrättens dag den 20 september och allemansrättveckan vecka 38. Syftet är att belysa värdet av allemansrätten och den fria tillgången till natur och friluftsliv. Dagen ska även bidra till att fler lär sig om allemansrättens möjligheter och skyldigheter.

Svensk Orientering är en av organisationerna som varit med och planerat och initierat allemansrättens dag/vecka. Arbetet har letts av Svenskt friluftsliv och Generation PEP med stöd av Revolution Race. 
För orienteringen är allemansrätten en förutsättning som möjliggör idrotten. Att kunna vistas fritt i naturen utan att först fråga markägare är möjligt tack vare allemansrätten. Fri tillgång till natur är en viktig förutsättning för att alla ska kunna utöva friluftsliv. Det är lätt att ta för givet men tänk vad fantastiskt det är att det är gratis att vistas i naturen, besöka friluftsområden och parker! Att vistas i naturen har positiva effekter på hälsan visar forskningen. Därför är allemansrätten otroligt viktig för svensk folkhälsa. 
Under veckan har Hittaut fokus på allemansrätten i sina kanaler. På Hittauts hemsida och app kan man testa sina kunskaper om allemansrätten via ett Quiz. Gör Quizet här eller via den senaste verisionen av Androidappen, quizet kommer till IOS-appen inom kort. 
På Naturvårdsverket hemsida och via Naturvårdsverkets publikation Allemansrätten – en vägledning kan man läsa mer om allemansrätten. 
Läs mer om Allemansrättens dag på Generation peps hemsida.

Dela med dig av dina upplevelser i naturen via sociala medier.
Vilka aktiviteter gör allemansrätten möjlig för dig?
Tagga dina bilder med: #allemansrättensdag #allemansrättsveckan #orientering #hittaut @svensktfriluftsliv @gen.pep @svenskorientering

Skribent: Tilda Andersson
E-post: Adressen Gömd
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link