In English
Hoppa till sidans innehåll

Vila i frid, Rune!

28 FEB 2019 10:29
Svensk orientering har sorg.

Orienteringens verklige nestor Rune Haraldsson, 100, somnade in i natt.
  • Uppdaterad: 28 FEB 2019 10:29

17 juni 1918 föddes Rune Haraldsson. Han hittade orienteringssporten som 15-åring. Och det blev en lyckad debut. Den slutade med andra plats och en rubrik i tidningen: ”Lovande 15-åring tvåa”.

Och debuten följdes av många tävlingar. Extremt många.

75 mycket aktiva orienteringsår blev det med cirka 20 tävlingar per säsong.

- Det som lockar är spänningen. Glädjen att hitta kontrollen. Orienteringen bjuder verkligen på både motion och problemlösning, och du ställs aldrig inför samma bana två gånger. Det är fantastiskt. Och vet du, Mårten, jag blir fortfarande precis lika glad varje gång jag hittar en kontroll. Men om jag ska vara ärlig är jag lite förvånad över att det är så få äldre ute i skogen. De verkar gå på sånahära gym, där de lägger massor av pengar. Jag har aldrig lagt en krona på ett gym, jag hämtar min kondition ute i skogen i stället, sa Rune när Skogssport träffade honom för en intervju inför hans 100-årsdag.

 

17 juni 2018 hyllades Rune med stort 100-årskalas hemma på Ljuragatan i Norrköping. Han hyllades av bland annat Norrköpings socialdemokratiske kommunalråd Lars Stjernkvist:

- Jag minns första gången som jag träffade Rune. Det var ungefär fem år sedan. Det var ju hisnande att få träffa någon som föddes i slutet av första världskriget; en som var vuxen när andra världskriget startade. En som upplevt det där som vi andra bara läst om. Så när vi sågs första gången ville jag givetvis höra Rune berätta om hur det var under krigen. Det ville inte Rune. Det tog 30 sekunder att klara av första och andra världskriget och den övriga historien. Därefter ville Rune veta hur det går med kommunens ekonomi. Sen gav faktiskt Rune en av de vackraste komplimanger jag någonsin fått. Han sa ”du är ju socialdemokrat; men du är inte så tokig ändå”. Han sa det med den där varma framtoningen som är så typisk för Rune Haraldsson.

Rune Haraldsson är en av svensk orienterings absolut största profiler genom tiderna.

Han är det genom att han vunnit flera guld i veteran-VM.

Han är det med anledning av att han i decennium efter decennium försett såväl Norrköpings Tidningar (han började 1937 och fick 6 öre raden som betalning) som Skärmen och Skogssport med sina texter och bilder. Detta parallellt med sitt ”vanliga” jobb som personalchef.

Men framför allt är han det tack vare sitt sätt. Den alltid vänlige och oerhört omtyckte Rune Haraldsson som i natt somnade in efter ett långt och mycket händelserikt liv. Du är oerhört saknad.

Vila i frid Rune!

MÅRTEN LÅNG

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons