Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

"Ovisst läge men ser ljusglimtar"

17 MAR 2021 10:49
I måndags (15 mars) anordnade SOFT en digital arrangörsträff som lockade hela 300 deltagare. "Glädjande att engagemanget är på topp. Läget är ovisst men vi ser ljusglimtar", säger Tomas Stenström.
  • Uppdaterad: 17 MAR 2021 10:49

Hur kan vi arrangera tävlingar i vår? När kommer den nya pandemilagen att få någon betydelse för vår verksamhet? Hur ser det ut framöver?

Frågetecknen är många inför årets orienteringssäsong. Efter ett 2020 då det mesta ställdes in, och när smittkurvan nu vänder uppåt igen för en tredje våg undrar landets arrangörer vad som är att vänta.

På måndagens arrangörsträff informerade Svenska Orienteringsförbundet om senaste nytt, vad som händer framöver och redogjorde också för vilket arbete som görs för att förbättra villkoren för våra arrangemang.

Flera tusen mindre lokala arrangemang i fjol

Det har nu gått ungefär ett år sedan pandemin slog till och gav upphov till hårda restriktioner som gällde under hela 2020.

Trots pandemin genomförde svenska orienteringsföreningar flera tusen mindre lokala arrangemang under fjolåret, såsom veckans bana, motionsorienteringar, närtävlingar och även vissa distrikts- och nationella tävlingar. Utöver tävlingarna genomfördes också hittaut på över 50 platser och naturpasset på över 400 områden. Då har vi heller inte räknat med alla tusentals träningar som genomfördes och som även de anpassades till rådande läge.

- Det var en mäktig omställning som gjordes under fjolåret och det visar vilket engagemang och vilken solidaritet som finns inom svensk orientering. Man vill arrangera tävlingar och aktiviteter för andra och får på så sätt tillbaka genom att andra arrangerar för en själv, säger idrottschef Tomas Stenström, som fortsätter:

- Nu är vi i ett liknande läge som 2020, men det finns faktiskt ett antal viktiga skillnader. Vi har nu levt med pandemin under ett års tid och vet mer vad den innebär, vi har en pandemilag på plats och vi har även påbörjat vaccineringen. Läget är ovisst, men vi tycker att det finns bättre förutsättningar i år att få till mer fullvärdiga orienteringstävlingar, om bara pandemin tillåter.

Hopp om logiska och relevanta restriktioner framåt

Under måndagens träff, som var en uppföljning från mötet den 15 februari, gavs en statusrapport gällande pandemin/restriktionerna och eventuella ekonomiska stöd. Det informerades även om tillgång till mark, utveckling av Eventor och tankar för vårens SM- och SL-tävlingar.

- Riksidrottsförbundet, en grupp med landets största motionslopp och SOFT jobbar på olika fronter för att hjälpa Folkhälsomyndigheten och regeringen att få till logiska och relevanta restriktioner. SOFT deltar i alla forum och träffar vi kan och vi lobbar hårt för vår sak; att uppstyrda orienteringsarrangemang, med mycket låg risk för smittspridning ska värderas som de förtjänar, säger Stenström.

Måndagens presentation för nedladdning

HÄR finns presentationen från mötet för nedladdning.

Upplevelsen av måndagens möte var att deltagarna var nöjda och önskade fler liknande möten i framtiden. SOFT siktar på att arrangera ett nytt möte om cirka en månad.

.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link