Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

Digitalt läromedel för skolorientering

03 JUN 2021 08:53
Nu presenteras samarbetet mellan Svenska Orienteringsförbundet och det digitala läromedlet Clio. Du som lärare har möjlighet att nyttja alla lektioner och övningar inom området skolorientering helt gratis!
  • Uppdaterad: 03 JUN 2021 08:53

Sedan 2013 har Svenska Orienteringsförbundet med hjälp av medel från Svenskt Friluftsliv drivit ett skolprojekt med fokus på lärarfortbildningar inom temat orientering- och kartkunskap. Målsättningen är att alla lärare i Sveriges kommuner ska få möjlighet till rätt kunskap och verktygslåda från det att de går sin lärarutbildning till själva genomförandet som lärare ute i skolan. Under fjolåret resulterade pandemin i en paus för fortbildningsdagarna men istället gavs utrymme för att vidareutveckla och bredda skolsatsningen genom att ta fram ett digitalt utbildningsmaterial som riktar sig till lärare och elever i årskurs F-9. Materialet är framtaget tillsammans med det digitala läromedlet Clio som varit etablerade i branschen sedan 2016. Idag använder över 750 000 elever och 80 000 lärare verktyget. Clio är till för att inspirera och hjälpa lärare att planera och genomföra undervisningen. De erbjuder en digital utbildningsmiljö med en mängd olika ämnesportaler, dit nu även Orientering ansluter sig. Portalerna är uppbyggda av texter, uppgifter, videoklipp, interaktiva quiz och aktiviteter.

Hur funkar det?
Området för orientering består av olika lektioner där eleverna genomför övningar som steg för steg följer läroplanen och dess lärandemål. Clios styrka är att alltid sträva efter de bästa lösningarna för ett bättre lärande för varje enskild individ. Exempelvis har texterna i övningarna många differentieringsmöjligheter. En lättläst version, en uppläsningsfunktion och ett specialanpassat teckensnitt för elever med dyslexi. Eleven får snabb feedback då systemet rättar uppgifterna direkt, på så sätt kan även läraren följa elevens utveckling direkt i verktyget.

- Vi är väldigt nöjda över samarbetet med Clio och känner att det är en satsning i rätt riktning i och med den allt mer digitaliserade skolmiljön. Det känns fantastiskt att vi nu inte bara riktar oss till lärare utan även direkt till eleverna, säger Moa Olsson, barn- och ungdomsutvecklare på Svenska Orienteringsförbundet.

Är du, eller känner du någon lärare som vill prova Clio?
För att använda Clio och komma åt de digitala funktionerna behöver du skapa ett konto med en gratis 30-dagars testperiod. Då får du tillgång till samtliga ämnesportaler. När testperioden löpt ut är området orientering fortfarande öppet och gratis att använda för alla lärare med ett registrerat konto.

För att skapa ett konto klickar du på länken och fyller i dina uppgifter.

För att komma till Orienteringsförbundets material hos Clio kan du klicka här

På supportsidan finns mer information om hur man navigerar på Clios plattform:https://support.clioonline.se/category/generellt/. Det går även att ringa till Clios support på 08-50 524 800 (vardagar kl. 8.30-16.00).

Bilderna nedan visar exempel på hur vyn för lektionerna ser ut i verktyget.

Skribent: Moa Olsson
E-post: Adressen Gömd
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link