In English
Hoppa till sidans innehåll

Samverkan med SISU Idrottsutbildarna


Tar din förening vara på de resurser som erbjuds för att utveckla verksamheten och medlemmarna?

Mycket av den verksamhet som bedrivs i en orienteringsförening kan genomföras i samverkan med SISU Idrottsutbildarna.  Dessutom skapar ett samarbete med SISU Idrottsutbildarna nya resurser på föreningens utbildningskonto. SISU Idrottsutbildarna arbetar med fem olika verksamhetsformer. De är:

 • Lärgrupp
 • Kurs
 • Föreläsning
 • Utvecklingsarbete
 • Kulturprogram

Den kanske vanligaste verksamhetsformen i en förening är lärgruppen. Att genomföra en lärgrupp är enkelt. Metodiken är självlärande grupper där initiativ och planering görs gemensamt av varje lärgrupp. Lärandet sker i planerade studier över tid med utgångspunkt från ett lärande material som alla deltagare har tillgång till. Följande spelregler gäller för lärgruppen.

 • Det ska finnas en inriktning, ett tema och en plan samt en tidsplanering.
 • Det ska finnas en av SISU Idrottsutbildarna godkänd lärgruppsledare.
 • Minst tre deltagare inklusive lärgruppsledaren ska delta.
 • Lärgruppen ska pågå minst en utbildningstimme med 45 minuters sammanhängande tid.
 • Lärgruppen kan innehålla praktik, men ska domineras av det teoretiska inslaget.
 • Studiebesök, expertmedverkan och samverkan med andra lärgrupper kan tillföra lärgruppen kunskap och vidga perspektiven.

Så här går det till!

Kontakta utbildningskonsulenten på SISU Idrottsutbildarna i ditt distrikt för att boka ett möte. Här finns kontaktuppgifter till alla distrikt.

På mötet kommer ni överens om vilka utbildnings- och utvecklingsinsatser som ska göras i föreningen. Tillsammans upprättar ni en plan för utbildnings- och utvecklingsaktiviteterna i föreningen.

Nu är det bara att börja arbete efter planen och redovisa genomfört arbete till SISU Idrottsutbildarna. Varje redovisad lärgruppstimme ger föreningen ett utvecklingsbidrag. Utvecklingsbidraget som föreningen arbetar in kan sen användas för att bekosta fler satsningar på utbildning och utveckling i föreningen.

Efter att de olika lärgrupperna och de andra utbildnings- och utvecklingsaktiviteterna är genomförda lämnas en redovisning av genomförd verksamhet till SISU Idrottsutbildarna i distriktet på det sätt som ni kommit överens om. I slutet av året görs en avstämning av vad värdet av föreningens genomförda verksamhet blev. Eventuella kostnader som föreningen har haft för litteratur, föreläsare, studiebesök och annat kan ersättas med de medel som föreningen har på sitt utbildningskonto hos SISU Idrottsutbildarna.

Resurserna på utbildningskontot kan också användas till exempelvis avgifter till kurser och utbildningar som föreningens medlemmar är med på.

Du kan läsa mer i foldern Resurs för lärande.

Här är några tips på vad föreningen kan samverka med SISU Idrottsutbildarna kring.

Här finns länkar till SISU Idrottsutbildarna i alla distrikt.

Uppdaterad: 17 APR 2018 11:07 Skribent: Lars Greilert
E-post: Adressen Gömd
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link