Google Translate
Microsoft Translate
Att vara banläggare vid ett orienteringsarrangemang kräver goda orienteringskunskaper och god förståelse för olika kategorier av tävlande, dess förutsättningar och behov. Ända sedan orienteringsidrottens barndom har det funnits olika typer av beskrivningar för hur man lägger bra banor. Idrotten orientering har genom åren utvecklats i och med att kartorna blivit bättre och mer exakta. Vi har också skapat nya orienteringsformer. Därför har även utbildningsmaterialet för banläggare utvecklats. Den senast boken, Banläggning, publicerades 2016 med några mindre justeringar 2019. Boken bygger på tidigare utgåvor. Boken Banläggning finns att köpa via SISU Idrottsböcker.
I flera av landets distrikt genomförs olika typer av utbildning för banläggare. Om utbildningen inte genomförs i ditt distrikt kanske ett närliggande distrikt kan erbjuda utbildning.
För de föreningar som vill genomföra en föreningsintern utbildning för banläggare finns tre olika lärgruppsplaner framtagna. Lärgruppsplanerna fungerar som en vägledning genom boken Banläggning och ger deltagarna möjlighet att fördjupa sig i utbildningens olika delar. Dessutom finns goda möjligheter att byta erfarenheter med varandra. Lärgruppsplanerna går utmärkt att använda i planeringen av föreningens eget arrangemang. Förutom boken Banläggning finns även ett bildspel till varje avsnitt i boken. Bildspelen är en fördjupning och kan med fördel användas i samband med lärgrupperna. Planerar föreningen att genomföra en eller flera lärgrupper är det en fördel att ta kontakt med SISU Idrottsutbildarna i distriktet. De kan hjälpa till med planeringen av arbetet och eventuellt stötta med utbildningsmaterial, studiebesök, expertmedverkan och liknande. Här finns kontaktuppgifter till alla SISU-RF distrikt.
LärgruppsplanerLärgruppsplan Banläggning 1Lärgruppsplan Banläggning 2Lärgruppsplan Banläggning 3
BildspelBanläggning 2018 Historia och bakgrundBanläggning 2018 Banläggningens grunderBanläggning 2018 Grundläggande riktlinjerBanläggning 2018 Hänsyn till djur och naturBanläggning 2018 Sportslig rättvisaBanläggning 2018 Distansernas särartBanläggning 2018 Åtgärder långt för tävlingBanläggning 2018 Sträckornas syfteBanläggning 2018 Barn och ungaBanläggning 2018 Grön banaBanläggning 2018 Vit banaBanläggning 2018 Gul banaBanläggning 2018 Orange och röd banaBanläggning 2018 Violett banaBanläggning 2018 Blå och svart banaBanläggning 2018 Val av kontrollpunkterBanläggning 2018 Tekniska anvisningar Symboler för bantryckBanläggning 2018 KontrollställningarBanläggning 2018 På tävlingsdagen Efter tävlingenBanläggning 2018 NattorienteringBanläggning 2018 StafettBanläggning 2018 Spridningsmetoder
Kontaktperson vid frågor om Lärgrupper och bildspel för banläggning: .
Lycka till!