In English
Hoppa till sidans innehåll

Banläggning


Historia

Att vara banläggare vid ett orienteringsarrangemang kräver goda orienteringskunskaper och god förståelse för olika kategorier av tävlande, dess förutsättningar och behov. Ända sedan orienteringsidrottens barndom har det funnits olika typer av beskrivningar för hur man lägger bra banor. Idrotten orientering har genom åren utvecklats i och med att kartorna blivit bättre och mer exakta. Vi har också skapat nya orienteringsformer. Därför har även utbildningsmaterialet för banläggare utvecklats. Den senast banläggarboken gjordes 2006 och genomgick en lättare revidering 2008.

Översyn av utbildningen

För närvarande pågår ett arbete med att se över banläggarutbildningen. Som en första del har två läroplaner tagits fram. De bygger på innehållet i boken Banläggning som kommit en ny version.
- Köp nya versionen av boken Banläggning

Observera att läroplanerna dock bygger på den tidigare utgåvan.

Läroplanerna kan med fördel användas vid utbildning av banläggare hemma i föreningen, en så kallad lärgrupp. I läroplanen finns en vägledning genom boken Banläggning och ett förslag på hur utbildningen kan läggas upp. Del ett är en inledning som ger en överblick över grunderna inom banläggningen. Del två är en fortsättning som går lite djupare in i banläggningen. Använd gärna SISU Idrottsutbildarna i distrikt som samarbetspartner för utbildningen. De har både kunskap och resurser som kan vara till nytta i utbildningen.

Lycka till!

Läroplan banläggning del 1

Läroplan banläggning del 2

Uppdaterad: 17 APR 2018 11:07
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons