In English
Hoppa till sidans innehåll

Postgymnasiala elitorienteringsmiljöer med träningsgrupper samt anställd tränare kopplade till lärosäten i Sverige


Svenska Orienteringsförbundet har ett samarbete med flera postgymnasiala elitorienteringsmiljöer i Sverige. Mer information om dessa finns längre ner på sidan. 

Riksidrottsförbundet (RF) arbetar med begreppen Riksidrottsuniversitet (RIU) och Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL). Mer om vad det innebär, vilka det är samt hur man ansöker läser du på deras hemsida.

För att ansöka fyller du i RF:s blankett Studentintyg för RIU och EVL
Ifylld blankett mailas till This is a mailto link. Beviljas ansökan är den giltig i 1 år. 
Ansökningsförfarandet gäller för både orienteringslöpning och skidorientering.
För utländska studenter gäller följande blankett som skrivs under av respektive nations specialidrottsförbund. Det är upp till varje lärosäte att besluta om man tar emot internationella studenter.

RF har även tagit fram "Nationella riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer


Definitionen av en RIU- eller EVL-student är:

 • En potentiell eller aktuell landslagsidrottare som bedriver elitidrott i sådan omfattning att anpassade studier är nödvändiga.
 • Med "potentiell" menas att elitidrottsstudenten:
  • Är identifierad eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet
  • Bedöms på sikt (2-5 år) kunna ta en plats i landslaget eller tävlar på högsta internationella nivå.
 • Med "aktuell" menas att elitidrottsstudenten:
  • Är kontinuerligt uttagen i landslag med satsningar mot internationella mästerskap (EM, VM, OS, Paralympics)
  • Via sitt SF genomför tränings- och tävlingsverksamhet utifrån en utvecklingsplan med målet att prestera på internationell nivå.

Svenska Orienteringsförbundets beskrivning av vad en elitorienteringsmiljö ska innehålla finns beskrivet här.


För våra elitorienteringsmiljöer gäller nu följande:

Orientering

Dala Sports Academy i Falun/Borlänge
Tränare:
Sven Olsson (75%),
Verksamhetsledare: Mats Olsson, This is a mailto link
Antal antagna: aktiva i träningsgruppen: 21 stycken därutöver cirka 100 antagna i andra idrotter.
Träningsverksamhet: Träning 4-6 ggr/vecka bestående av OL-teknik, intervaller(ute & inne), distans mm. Eftermiddagar/kvällar gemensamma träningar med regionens föreningar. Tillsammans ger det 6-9 arrangerade träningar/vecka i de aktivas absoluta närhet.
Kontakt: This is a mailto link
Hemsida: Se DSA skidorientering


Göteborg, Riksidrottsuniversitet Elitmiljö Orientering

Resurs: Göteborgs OF satsar 50% på resurs för teknikträningar, samordning och landslagsträningar i Göteborg.
Antal aktiva i träningsgruppen:  25st RIU-Orientering studenter,  och 13 st svenska landslagslöpare i en grupp. Men de flesta träningarna är öppna och riktade till alla elitorienterare i Göteborg.
Träningsverksamhet: Träningsutbudet bygger på ett samarbete mellan Göteborgs Orienteringsförbund, COL, en studentförening för Orientering, Elitklubbarna, RIU-organisationen och Landslaget: Måndagar+onsdagar träning med studenföreningen COL
Tisdagar, öppna löp/teknik-träningar med elitklubbarna. Torsdagar, teknikträning arrangerad av Göteborgs OF.
Eftersom det är så många landslagslöpare i Göteborg finns en särskild träning för dem, där bland annat löpteknik/fart står i fokus. Speciella sprintträningar arrangeras också för landslaget. RIU-organisationen erbjuder också träningar och gemensamma aktiviteter. Bla möjlighet att styrketräna med fystränare på plats som stödjer.
Kontaktperson: Fredrik Bakkman, This is a mailto link
https://www.svenskorientering.se/Distrikt/goteborgsorienteringsforbund/juniorsenior/Elit/ElitmiljoGoteborg/


Karlskrona, BTH Idrottsakademi
Tränare/verksamhetsledare: Martin Söderberg (100 procent).
Antal aktiva i träningsgruppen: 15 stycken.
Träningsverksamhet: Daglig träning tillsammans med samverkansförening OK Orion samt individuellt träningsupplägg av BTH Idrottsakademi elitidrottskoordinator. Alla studenter får kontinuerligt genomgå olika fysiologiska tester. Tillgång till Inomhusarena (friidrott) samt flera olika gym och testlabb
Kontaktperson: Martin Söderberg, 073-204 33 74, This is a mailto link http://www.bth.se/idrottsakademi

LiU elitidrott, Linköpings universitet
Verksamhetschef: Jan Lundgren.  This is a mailto link
Samordnare, tränare och huvudledare för LiU Elitidrott (orientering, löpning och triathlon): Krister Hultberg (50%). This is a mailto link
Övriga tränare/resurser kring OL och löpning: Michael Wehlin ( huvudansvar för kartor och teknikpass)  Fredrik Johansson  ( löp- och fysträning) samt Johan Persson (resurs, OL-pass) har tillsammans ytterligare motsvarande 50 % arvoderad tid.
Antal aktiva i träningsgruppen: c:a 20 stycken orienterare i Elitgruppen  , tillsammans med löpare och triatleter består Elitgruppen av cirka 35 studenter.
Träningsverksamheten: Samordnad träning erbjuds i stort sett varje dag i veckan, både löpträning och teknikpass med karta samt fysträning. 3-5 schemalagda pass varje vecka med ledare från LiU Elit både i Norrköping och Linköping kvällstid och helger, samt möjlighet till egen träning och tillgång till kartor dagtid i dialog med ledare. Möjlighet till transport ut i skog dagtid. Mycket av träningen sker i samarbete med studentföreningarna och de lokala orienteringsklubbarna runt Norrköping och Linköping.
Kontakt: Krister Hultberg, This is a mailto link, tel 076-8313459
Hemsida:www.liu.se/elitidrott, https://www.facebook.com/#!/liuelitidrott

 

Stockholm/Södertälje, Elit- och utvecklingsmiljö
Målet med Elit- och utvecklingsmiljö Stockholm-Södertälje (EMSS) är att behålla, utbilda och utveckla målgruppen som består av alla ungdomar, juniorer och seniorer som vill utvecklas som orienterare, individer och samhällsmedborgare. EMSS är således en bred satsning som syftar till att skapa förutsättningar för fler att kunna utvecklas optimalt som orienterare, orienteringsledare och i sina civila karriärer. De många klubbarna med sina olika träningskvällar är en av fördelarna med Stockholm. Andra fördelar är möjligheterna till studier och arbetstillfällen, förutom den fina och tekniskt krävande terrängen.
Studier:
I Stockholm finns möjlighet att satsa på dubbla karriärer genom nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) på gymnasienivå – Fredrika Bremer och Rudbecks gymnasier. Kungliga Tekniska Högskolan samt Gymnastik- och Idrottshögskolan är RiksidrottsUniversitet (RIU), vilket innebär att dessa lärosäten ger av SOFT definierade landslagsidrottare möjligheten till ett individuellt studieupplägg. Genom RF-SISU Stockholm och Stockholms Stad kompletteras RIU med en särskild koordinatorsfunktion som kan hjälpa studenterna med särskilda önskemål som underlättar för den enskilde i sin elitsatsning.
Träningsverksamhet:
Vi strävar mot att klubbarnas träningar ska vara öppna, utan krav på klubbyte och att de ska hålla god kvalitet genom att erbjuda bra utbildning för ledare och aktiva genom Stockholms OF. På Stockholms Elitmiljöportal finns en samordnad kalender för alla öppna aktiviteter såsom nattcuper, träningar och läger. Det är klubbarna i regionen som styr vilka som ska tillgång till de träningar som utgör dessa gemensamma resurser.
Kontaktpersoner:
Per Forsberg, Stockholms Orienteringsförbund This is a mailto link
Hemsida:
https://www.svenskorientering.se/Distrikt/stockholmsorienteringsforbund/elitutvecklingsmiljo/

Umeå, Orienteringens utvecklingscentrum, Umeå universitet
Tränare/verksamhetsledare: Pär Norén (50 procent). Fystränare Joel Sjölander (50 procent) Tillgång till sjukgymnast, idrottspsykolog och dietist.
Antal aktiva i träningsgruppen:
12 uttagna i orienteringens träningsgrupp, 18 i längdskidåkning och 12 i friidrott.
Träningsverksamhet:
Morgon och kvällsträningar två till tre gemensamma träningstillfällen plus möjlighet att delta vid Umeåklubbarnas träningar. Ett teknikläger på våren och ett skidläger under hösten, träningshelger efter behov. Prestationsutvecklingslabb, där man kan boka träningspass, för att se sin egen träningsutveckling.
Kontaktperson: Pär Norén This is a mailto link
http://www.ih.umu 
Facebook 
www.facebook.com/idrottshogskolan.umu

 
Örebro, Elitorienteringsmiljö Örebro universitet
Tränare: Tomas Hallmén (50 procent).
Antal i elitgruppen: 18 stycken.
Träningsverksamhet: Eftermiddags- eller kvällsträning måndag-fredag med teknik eller intervaller inomhus/utomhus. Helgträning med klubbar eller gemensamt i distriktet. Elitmiljön i Örebro erbjuder individuell träningsplanering och uppföljning.
Kontaktperson:Tomas Hallmén, This is a mailto link
Hemsidahttps://www.svenskorientering.se/Distrikt/orebrolansorienteringsforbund/Elit

Skidorientering

Dala Sports Academy i Falun/Borlänge
- Träning för alla elitskidorienterare oavsett sysselsättning.
Tränare: Sven Olsson (25%).
Verksamhetsledare: Mats Olsson, This is a mailto link
Antal antagna: Aktiva i träningsgruppen skidorientering 4 stycken, därutöver cirka 100 antagna i andra idrotter.
Träningsverksamhet: Morgon- och/eller eftermiddagsträningar 3-6 ggr/vecka beroende på säsong. Ett antal läger/träningsdagar arrangeras under träningsåret. Skidorienteringsverksamheten har väldigt nära samarbete med längdskidåkningen vid Dala Sports Academy, men även samarbete med Mora Skidgymnasium.
Kontakt: This is a mailto link
Hemsida: https://www.rfsisu.se/Dalarna/Viarbetarmed/DalaSportsAcademyElit/

Luleå tekniska Universitet - Elitmiljö skidor (skidorientering, längdskidor, skidskytte)
Verksamhetsledare, DK-koordinator, tränare: Joakim Abrahamsson (100%)
DK-koordinator: Anna Nordin (25%)
Antal antagna: 1 orientering, 2 skidorientering, 3 skidskytte, 11 längdskidor. Övriga idrotter ca 20 st. Löpande intag.
Träningsverksamhet: Möjlighet till individuellt stöd med träningsplanering och uppföljning i dialog med tränare. Gemensamma och samordnade träningar över grengränser samt delar av grenspecifik träning i samarbete med regionens föreningar, NIU skidorientering Älvsbyn och Norrbottens orienteringsförbund. Lägerverksamhet och tillgång till Studentidrottens gym och träningspass med aktiva sektioner inom längdåkning, orientering och löpning.
Kontakt: This is a mailto linkThis is a mailto link
Hemsida: ltu.se/elitidrott

Utöver dessa åtta elitmiljöer finns många andra bra träningsmiljöer med sparring och hög kvalitet, en del på studieorter och andra kopplade mot starka elitklubbar.

Vill du veta mer om arbetet med elitorienteringsmiljöer, hör av dig till Håkan Carlsson This is a mailto link 

Uppdaterad: 29 AUG 2018 15:55
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link