In English
Hoppa till sidans innehåll

Postgymnasiala elitorienteringsmiljöer med träningsgrupper samt anställd tränare kopplade till lärosäten i Sverige


Svenska Orienteringsförbundet har ett samarbete med flera postgymnasiala elitorienteringsmiljöer i Sverige. Mer information om dessa finns längre ner på sidan. 

Riksidrottsförbundet (RF) arbetar med begreppen Riksidrottsuniversitet (RIU) och Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL). Mer om vad det innebär, vilka det är samt hur man ansöker läser du på deras hemsida.

RF:s Studentintyg för RIU och EVL
Ifylld blankett mailas till This is a mailto link

RF har även tagit fram "Nationella riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer


Definitionen av en RIU- eller EVL-student är:

 • En potentiell eller aktuell landslagsidrottare som bedriver elitidrott i sådan omfattning att anpassade studier är nödvändiga.
 • Med "potentiell" menas att elitidrottsstudenten:
  • Är identifierad eller deltar i landslagets utvecklingsverksamhet
  • Bedöms på sikt (2-5 år) kunna ta en plats i landslaget eller tävlar på högsta internationella nivå.
 • Med "aktuell" menas att elitidrottsstudenten:
  • Är kontinuerligt uttagen i landslag med satsningar mot internationella mästerskap (EM, VM, OS, Paralympics)
  • Via sitt SF genomför tränings- och tävlingsverksamhet utifrån en utvecklingsplan med målet att prestera på internationell nivå.

Svenska Orienteringsförbundets beskrivning av vad en elitorienteringsmiljö ska innehålla finns beskrivet här.


För våra elitorienteringsmiljöer gäller nu följande:

Borlänge/Falum, Dala Sports Academy
Orientering: 
Träning för alla elitorienterare oavsett sysselsättning. Som antagen ingår du i  en elitsatsande träningsgrupp där planerad träning erbjuds i stort sett varje dag.
Tränare: Sven Olsson (75%),
Verksamhetsledare: Mats Olsson, This is a mailto link
Antal antagna: aktiva i träningsgruppen: 25 stycken därutöver cirka 90 antagna i andra idrotter.
Träningsverksamhet: Morgonträning måndag till fredag bestående av OL-teknik, intervaller(ute & inne), distans mm. Eftermiddagar/kvällar gemensamma träningar med regionens föreningar. Tillsammans ger det 6-9 arrangerade träningar/vecka i de aktivas absoluta närhet.
Kontakt: Sven Olsson, This is a mailto link
Hemsida: https://www.rfsisu.se/Dalarna/Viarbetarmed/DalaSportsAcademyElit/

 

Borlänge/Falun, Dala Sports Academy
Skidorientering: 
Träning för alla elitskidorienterare oavsett sysselsättning. Som antagen ingår du i  en elitsatsande träningsgrupp där planerad träning erbjuds i stort sett varje dag.
Tränare: Sven Olsson (25%).
Verksamhetsledare: Mats Olsson, This is a mailto link
Antal antagna: Aktiva i träningsgruppen Skid-O 4 stycken, därutöver cirka 90 antagna i andra idrotter.
Träningsverksamhet: Morgon- och/eller eftermiddagsträningar 3-7 ggr/vecka beroende på säsong. Ett antal läger/träningsdagar arrangeras under träningsåret. Skidorienteringsverksamheten har väldigt nära samarbete med längdskidåkningen vid Dala Sports Academy, men även samarbete med Mora Skidgymnasium.
Kontakt: Sven Olsson, This is a mailto link
Hemsida https://www.rfsisu.se/Dalarna/Viarbetarmed/DalaSportsAcademyElit/

 

Göteborg, Riksidrottsuniversitet Elitmiljö Orientering
Resurs: Göteborgs OF satsar 50% på resurs för teknikträningar, samordning och landslagsträningar i Göteborg.
Antal aktiva i träningsgruppen:  25st RIU-Orientering studenter,  och 13 st svenska landslagslöpare i en grupp. Men de flesta träningarna är öppna och riktade till alla elitorienterare i Göteborg.
Träningsverksamhet: Träningsutbudet bygger på ett samarbete mellan Göteborgs Orienteringsförbund, COL, en studentförening för Orientering, Elitklubbarna, RIU-organisationen och Landslaget: Måndagar+onsdagar träning med studenföreningen COL
Tisdagar, öppna löp/teknik-träningar med elitklubbarna. Torsdagar, teknikträning arrangerad av Göteborgs OF.
Eftersom det är så många landslagslöpare i Göteborg finns en särskild träning för dem, där bland annat löpteknik/fart står i fokus. Speciella sprintträningar arrangeras också för landslaget. RIU-organisationen erbjuder också träningar och gemensamma aktiviteter. Bla möjlighet att styrketräna med fystränare på plats som stödjer.
Kontaktperson: Fredrik Bakkman, This is a mailto link
https://www.svenskorientering.se/Distrikt/goteborgsorienteringsforbund/juniorsenior/Elit/ElitmiljoGoteborg/


Karlskrona, BTH Idrottsakademi
Tränare/verksamhetsledare: Martin Söderberg (100 procent).
Antal aktiva i träningsgruppen: 15 stycken.
Träningsverksamhet: Daglig träning tillsammans med samverkansförening OK Orion samt individuellt träningsupplägg av BTH Idrottsakademi elitidrottskoordinator. Alla studenter får kontinuerligt genomgå olika fysiologiska tester. Tillgång till Inomhusarena (friidrott) samt flera olika gym och testlabb
Kontaktperson: Martin Söderberg, 073-204 33 74, This is a mailto link http://www.bth.se/idrottsakademi

 

Högskolan Kristianstad
EVL-koordinator: Agneta Erfors,  This is a mailto link, 0702-666402
Tränare/coach för orientering: Åke Jönsson,  This is a mailto link, 073-444 54 44
Träningsverksamheten: Inför hösten 2019 gör Högskolan Kristianstad en specialsatsning mot orientering vilket innebär att det kommer att finnas organiserade träningar men du får också hjälp med träningsplanerings- och tävlingsplanering. Satsningen är helt klubbneutral vilket innebär att du kan fortsätta tävla för din nuvarande förening.
Hemsida: www.hkr.se

 

Linköping/Norrköping LiU elitidrott Linköpings universitet
Verksamhetschef:
Jan Lundgren.  This is a mailto link
Samordnare och huvudledare för LiU Elitidrott (orientering, löpning och triathlon)
Krister Hultberg (50%). This is a mailto link
Tränare/resurser kring OL och löpning:
Michael Wehlin (30%) huvudansvar för kartor och teknikplanering, Fredrik Johansson (15%) samt Per Carlborg och Johan Persson tillsammans cirka 15% i Linköping.
Antal aktiva i träningsgruppen:
c:a 25 st i Elitgruppen LiU Orientering , tillsammans med LiU Löpnings elitgrupp cirka 40 studenter. Aktiva med hög rankingpoäng, landslagsmeriter och/eller framskjutna SM-placeringar. Totalt nästan 200 medlemmar och aktiva i studentlöparföreningarna LiTHe Vilse och LiTHE Syra.
Träningsverksamheten:
Samordnad träning erbjuds varje dag i veckan, både löpträning och teknikpass med karta samt fysträning. 3-5 schemalagda pass varje vecka med ledare från LiU Elit både i Norrköping och Linköping kvällstid och helger, samt möjlighet till egen träning dagtid i dialog med ledare. Möjlighet till transport ut i skog dagtid. Mycket av träningen sker i samarbete med studentföreningarna och de lokala orienteringsklubbarna både i Norrköping och Linköping
Kontakt:
Krister Hultberg, This is a mailto link, tel 076-8313459
Hemsida:
www.liu.se/elitidrott, https://www.facebook.com/#!/liuelitidrott

 

Stockholm/Södertälje, Elit- och utvecklingsmiljö
Målet med Elit- och utvecklingsmiljö Stockholm-Södertälje (EMSS) är att behålla, utbilda och utveckla målgruppen som består av alla ungdomar, juniorer och seniorer som vill utvecklas som orienterare, individer och samhällsmedborgare. EMSS är en bred satsning som syftar till att skapa förutsättningar för fler att kunna utvecklas optimalt som orienterare, orienteringsledare och i sina civila karriärer. De många klubbarna med sina olika träningskvällar är en av fördelarna med Stockholm. Andra fördelar är möjligheterna till studier och arbetstillfällen, förutom den fina och tekniskt krävande terrängen.
Studier:
I Stockholm finns möjlighet att satsa på dubbla karriärer genom nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) på gymnasienivå samt RiksidrottsUniversitet (RIU) och Sport Campus Sweden (SCS) på högskolenivå. Gymnastik- och Idrottshögskolan/Kungliga Tekniska högskolan är Riksidrottsuniversitet under perioden 2015-2018. Lärosätet ska ge av SOFT definierade landslagsidrottare möjligheten till ett individuellt studieupplägg. SCS är ett nätverk mellan högskolor, idrottsförbund, kommuner med flera i syfte att underlätta för elitidrottande studenter på lärosätena KTH, Stockholms Universitet, GIH, Karolinska Institutet och Södertörns högskola. Sport Campus Sweden erbjuder resurser inom idrottsfysiologi, idrottsmedicin, idrottspsykologi, möjligheter till anpassade studier med mera för elitsatsande aktiva.
Träningsverksamhet:
Vi strävar mot att klubbarnas träningar ska vara öppna, utan krav på klubbyte och att de ska hålla god kvalitet genom att erbjuda bra utbildning för ledare och aktiva genom Stockholms OF. Det är klubbarna i regionen som styr vilka som ska tillgång till de träningar som utgör de gemensamma resurserna inom Elitmiljön. Gemensamma läger och träningar tjänar som sparring.
Kontaktpersoner:
Per Forsberg, Stockholms Orienteringsförbund This is a mailto link
Hemsida:
https://www.svenskorientering.se/Distrikt/stockholmsorienteringsforbund/elitmiljostockholmsodertalje/

 

Umeå, Orienteringens utvecklingscentrum, Umeå universitet
Tränare/verksamhetsledare: Pär Norén (50 procent). Fystränare Stefan Sandlund (50 procent) Tillgång till sjukgymnast, idrottspsykolog och dietist.
Antal aktiva i träningsgruppen:
12 uttagna i orienteringens träningsgrupp, 18 i längdskidåkning och 12 i friidrott
Träningsverksamhet:
Morgon och kvällsträningar två till tre gemensamma träningstillfällen plus möjlighet att delta vid Umeåklubbarnas träningar. Ett teknikläger på våren och ett skidläger under hösten, träningshelger efter behov.
Kontaktperson: Pär Norén This is a mailto link
http://www.ih.umu Facebook www.facebook.com/idrottshogskolan.umu

 

Örebro, Elitorienteringsmiljö Örebro universitet
Tränare: Tomas Hallmén (50 procent).
Antal i elitgruppen: 18 stycken.
Träningsverksamhet: Eftermiddags- eller kvällsträning måndag-fredag med teknik eller intervaller inomhus/utomhus. Helgträning med klubbar eller gemensamt i distriktet.
Kontaktperson:Tomas Hallmén, This is a mailto link
https://www.svenskorientering.se/Distrikt/orebrolansorienteringsforbund/Elit

 


Utöver dessa åtta elitmiljöer finns många andra bra träningsmiljöer med sparring och hög kvalitet, en del på studieorter och andra kopplade mot starka elitklubbar.

Vill du veta mer om arbetet med elitorienteringsmiljöer, hör av dig till Håkan Carlsson This is a mailto link 

Uppdaterad: 29 AUG 2018 15:55
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons