In English
Hoppa till sidans innehåll

En elitorienteringsmiljö innehåller:


Svenska Orienteringsförbundets styrelse fastställde Svenska Orienteringsförbundets strategi för elitutvecklingsmiljöer på styrelsemötet den 2017-09-12.
En elitutvecklingsmiljö bör sträva mot:
  • Tränare/koordinatorer/instruktörer med hög kompetens, så stort tjänsteutrymme som möjligt samt jämn könsfördelning mellan tränare. Alla aktiva i miljön ska ha tillgång till en personlig tränare. Särskilt viktigt är det att det finns minst en person som koordinerar verksamheten, ser helheten och säkerställer samverkan med viktiga parter.
  • Ett kompetensnätverk med experter inom till exempel fysisk träning, teknisk träning, mental träning och idrottsnutrition. Det ska finnas möjlighet att göra relevanta tester. Det skall även finnas ett medicinskt nätverk knutet till elitutvecklingsmiljön. Elitorienterarna bör också vara försäkrade så de kan få snabb tillgång till specialistvård.
  • Samverkan med alla intressenter på platsen för elitutvecklingsmiljön, t.ex. distriktsförbund, orienteringsklubbar, universitet/högskola och dess forskning samt lokala elitidrottscentrum.
  • Samverkan mellan SOFT och elitutvecklingsmiljöernaär viktig. Ambitionen är att vi inom svensk orientering, landslagsledning och alla elitutvecklingsmiljöerska jobba mot samma mål och känna delaktighet i arbetet mot världens bästa landslag över tid.
  • Hög kvalité och en genomtänkt strategi för den dagliga träningen.  Bra terräng och kartor, tillgång till kartfiler, datorer, skrivare och teknisk utrustning för att göra kvalitativa träningar. Det behöver också finnas tillgång till bra möjligheter att rehabiliteringsträna, dessutom närhet och tillgång till gym, simhall och inomhushall med löparbanor.
  • Bra sparring på träning. Många elitorienterare som sparrar mot varandra på orienteringsträningen gör att träningskvalitén höjs. På rena konditionspass är det också bra att kunna sparras mot andra aktiva av hög klass i andra idrotter. Att åka på läger, tävlingsresor och längre vistelser utomlands för att träna och möta motstånd i andra typer av terräng är också viktigt.
  • Utrymme för flexibilitet i studier och jobb. Det är väldigt viktigt för de aktiva att hinna med både träning och återhämtning på ett bra sätt och därför skall det finnas en förståelse från lärosäten och arbetsgivare så att en hundraprocentig satsning är möjlig.
  • En bra social situation med trivsel och glädje i vardagen, bra boende nära träningsverksamheten, skola och jobb.
  • En elitutvecklingsmiljö sätter individen och målet ”Världens bästa landslag över tid” i centrum. Det är individen och målet - inte tränaren eller miljön som är i centrum. Stödpersonerna som finns för individen samarbetar med individen, med varandra, med SOFT och miljön arbetar för att vi tillsammans i svensk orientering når målet "Världens bästa landslag över tid".

 

Uppdaterad: 15 SEP 2017 13:17
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link