In English
Hoppa till sidans innehåll

Tränarutbildningar


Svenska Orienteringsförbundet har som målsättning att det ska finnas en heltäckande modell för god tränarutbildning från klubbtränaren till elittränaren. Under 2019-2021 gör vi om våra tränarutbildningar för att stärka ledarskapet på förenings- och distriktsnivå samt i förlängningen även nationell nivå.

När tränarutbildningsprogrammet är fullt utbyggt kommer det att finnas tre olika steg där varje steg är riktat till tränarskap för följande tre målgrupper: barn upp till och med 12 år, ungdomar 13-16 år respektive juniorer och seniorer.

Första steget är en introduktionsnivå som lämpar sig för den som aldrig varit ledare inom orientering. Den är dock inte obligatorisk för att gå nästa steg som är grundutbildning. Preliminärt lanseras den nya Grundutbildning för barntränare våren 2021. Efter grundutbildning följer fortsättningsutbildning. För att få gå fortsättningsutbildning för en viss målgrupp krävs att en gått grundutbildningen för motsvarande målgrupp.

Utöver tränarutbildningarna finns en bredd- och motionsutbildning som är en konceptutbildning. Den vänder sig till dig som vill skapa och/eller utveckla verksamhet för bredd- och motionsorientering.

Av erfarenhet vet vi att det är en fördel om flera tränare från en och samma föreningen utbildningar sig samtidigt. Det gör det lättare att utveckla verksamheten och implementera de nyvunna kunskaperna.


Barntränarutbildning (BTU) omfattar de orienteringstekniska svårighetsgraderna grön till gul nivå och fysisk träning för barn. Som kurslitteratur används Orientera för att ha kul – att träna upp till 13 år
Utbildningsverksamheten har legat på paus sedan pandemins start, mer information hittar du här
Under 2021 kommer vi erbjuda BTU i ett digitalt format som innehåller utvalda delar av de teoretiska bitarna. Inga praktiska övningar eller moment bortsett från en individuell hemuppgift. Utbildningen är fördelad på 5 vardagskvällar.

Plats Datum Inbjudan  Sista anmälan
Digital version Start 15 februari 2021 Hittas här  Genomförd
Digital version Hösten 2021    

Kontakta This is a mailto link om du saknar en ort nära dig och vet att det finns ett intresse. 


Ungdomstränarutbildning (UTU) omfattar de orienteringstekniska svårighetsgraderna orange till violett och fysisk träning för ungdomar. Som kurslitteratur används boken Orientera för att lära sig träna – att träna 13- 16 år.
Utbildningsverksamheten har legat på paus sedan pandemins start, mer information hittar du här. Under 2021 kommer vi erbjuda UTU i ett digitalt format som innehåller utvalda delar av de teoretiska bitarna. Inga praktiska övningar eller moment bortsett från en individuell hemuppgift. Utbildningen är fördelad på 4 vardagskvällar. 

Plats Datum       Inbjudan och anmälan Sista anmälan
Digital version Start 15 februari 2021 Hittas här Genomförd
Digital version Hösten 2021    

Kontakta This is a mailto link om du saknar en ort nära dig och vet att det finns ett intresse.


Junior- och seniortränarutbildning (JSTU) är för dig som tränar juniorer och/eller seniorer. Ett helt nytt kursprogram för junior- och seniortränare lanseras under 2020. Läs mer om innehållet och upplägget i Kursbeskrivning för JSTU.

Under 2017 skapades och genomfördes en av de då två planerade modulerna i JSTU men vi fick sedan anledning att parkera arbetet med den andra modulen som skulle fokusera på orienteringsteknik. Huvudskälet var att invänta den digitala Utvecklingsplanen och produktionen av  teorimaterialet Full koll 3. Dessa två kursmaterial är sedan sommaren 2019 på plats och framtagningen av den nya JSTU har sedan dess återupptagits. Den 6-8 mars 2020 genomfördes modul B för första gången. De som gick JSTU modul 1 (motsvarande modul A) i Hallsberg 2017 hade förtur till det första utbildningstillfället av modul B. Arbetet med kursframställning av modul A planeras att pågå under vår, sommar och höst 2020. Datum och platser för kommande kurstillfällen är med anledning av Covid-19 pandemin än så länge preliminära.

Modul Plats           Datum                    Inbjudan och anmälan    Sista anmälan
B Stockholm Prel. våren 2021 Publiceras senare  
A Huskvarna Prel. våren 2021 Publiceras senare  

 
Har du frågor eller förslag rörande JSTU kontakta This is a mailto link.


Bredd- och motionsutbildning (BMU) vänder sig till dig som vill utveckla föreningens verksamhet för bredden. Hur kan din förening nå nya målgrupper och behålla fler? Mer om upplägget och innehåll hittar du här

Under rådande omständigheter har vi utvecklat en digital version av vår uppskattade bredd- och motionsutbildning. Utbildningen genomförs under fyra vardagskvällar. Aktuella bredd- och motionsutbildningar:

Plats           Datum                    Inbjudan och anmälan     Sista anmälan
Genomförs online Start 1 mars 2021  Anmälan är stängd  

Om det finns intresse i ditt distrikt eller förening ta kontakt med Linnea Börjars, This is a mailto link


Elittränarutbildnig är en skräddarsydd utbildning som arrangeras av Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Till den här utbildningen handplockas deltagarna. För att komma i fråga för elittränarutbildningen bör man ha genomfört de tre första stegen.

Mer information om Elittränarutbildning finns på SISU Idrottsutbildarnas hemsida.


Utbildningar som går att anmäla sig till presenteras också löpande på Sök utbildning i menyfältet till vänster. 

Uppdaterad: 09 FEB 2021 15:23 Skribent: Moa Olsson
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
Länkar
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons