In English
Hoppa till sidans innehåll

Tränarutbildningar


Svenska Orienteringsförbundet har som målsättning att det ska finnas en heltäckande modell för god tränarutbildning från klubbtränaren till elittränaren. Under 2019-2021 gör vi om våra tränarutbildningar för att stärka ledarskapet på förenings- och distriktsnivå samt i förlängningen även nationell nivå.

När tränarutbildningsprogrammet är fullt utbyggt kommer det att finnas tre olika steg där varje steg är riktat till tränarskap för följande tre målgrupper: barn upp till och med 12 år, ungdomar 13-16 år respektive juniorer och seniorer.

Första steget är en introduktionsnivå som lämpar sig för den som aldrig varit ledare inom orientering. Den är dock inte obligatorisk för att gå nästa steg som är grundutbildning. Efter grundutbildning följer fortsättningsutbildning. För att få gå fortsättningsutbildning för en viss målgrupp krävs att en gått grundutbildningen för motsvarande målgrupp.

Utöver tränarutbildningarna finns en bredd- och motionsutbildning som är en konceptutbildning. Den vänder sig till dig som vill skapa och/eller utveckla verksamhet för bredd- och motionsorientering.

Av erfarenhet vet vi att det är en fördel om flera tränare från en och samma föreningen utbildningar sig samtidigt. Det gör det lättare att utveckla verksamheten och implementera de nyvunna kunskaperna.

Utbildningsverksamheten är pausad tills vidare med anledning av Corona, mer information hittar du härVi planerar att dra igång i liten skala under våren 21.


Barntränarutbildningen (BTU) omfattar de orienteringstekniska svårighetsgraderna grön till gul nivå och fysisk träning för barn. Som kurslitteratur används för närvarande Orientera för att ha kul – att träna upp till 13 år. Här kan du se boken och köpa den. 

Preliminärt lanseras den nya Grundutbildning för barntränare vintern 2020/2021.

Aktuella barntränarutbildningar:

Plats            Datum                    Inbjudan och anmälan     Sista anmälan
Bosön, Stockholm 29-31 januari 2021  Hittas här  3 januari 2021
Bosön, Stockholm 12-14 februari 2021  Hittas här  17 januari 2021

Saknar du en ort nära dig, och du vet att intresset för utbildning är stort? Kontakta då This is a mailto link


Ungdomstränarutbildningen (UTU) omfattar de orienteringstekniska svårighetsgraderna orange till violett och fysisk träning för ungdomar. Som kurslitteratur används boken Orientera för att lära sig träna – att träna 13- 16 år. Här kan du se boken och köpa den.

Preliminärt lanseras den nya Grundutbildning för ungdomstränare vintern 2020/2021.

Aktuella ungdomstränarutbildningar:

Plats           Datum                   Inbjudan och anmälan    Sista anmälan
Bosön, Stockholm 29-31 januari 2021 Hittas här  3 januari
Skåne Prel. våren 2021    
       

Saknar du en ort nära dig, och du vet att intresset för utbildning är stort? Kontakta då This is a mailto link.


Junior- och seniortränarutbildningen (JSTU) är för dig som tränar juniorer och/eller seniorer. Ett helt nytt kursprogram för junior- och seniortränare lanseras under 2020. Läs mer om innehållet och upplägget i Kursbeskrivning för JSTU.

Under 2017 skapades och genomfördes en av de då två planerade modulerna i JSTU men vi fick sedan anledning att parkera arbetet med den andra modulen som skulle fokusera på orienteringsteknik. Huvudskälet var att invänta den digitala Utvecklingsplanen och produktionen av  teorimaterialet Full koll 3. Dessa två kursmaterial är sedan sommaren 2019 på plats och framtagningen av den nya JSTU har sedan dess återupptagits. Den 6-8 mars 2020 genomfördes modul B för första gången. De som gick JSTU modul 1 (motsvarande modul A) i Hallsberg 2017 hade förtur till det första utbildningstillfället av modul B. Arbetet med kursframställning av modul A planeras att pågå under vår, sommar och höst 2020. Datum och platser för kommande kurstillfällen är med anledning av Covid-19 pandemin än så länge preliminära.

Modul Plats           Datum                    Inbjudan och anmälan    Sista anmälan
B Stockholm Prel. våren 2021 Publiceras senare  
A Huskvarna Prel. våren 2021 Publiceras senare  

 
Har du frågor eller förslag rörande JSTU kontakta This is a mailto link.


Bredd- och motionsledarutbildningen (BMU) vänder sig till dig som vill utveckla föreningens verksamhet för bredden. Hur kan din förening nå nya målgrupper och behålla fler? Mer om upplägget och innehåll hittar du här

Aktuella bredd- och motionsutbildningar:

Plats           Datum                    Inbjudan och anmälan     Sista anmälan
Bosön, Stockholm 12-14 februari 2021 Hittas här 17 januari 2021

Om det finns intresse i ditt distrikt eller förening ta kontakt med Linnea Börjars, This is a mailto link


Elittränarutbildnignen är en skräddarsydd utbildning som arrangeras av Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Till den här utbildningen handplockas deltagarna. För att komma i fråga för elittränarutbildningen bör man ha genomfört de tre första stegen.

Mer information om Elittränarutbildning finns på SISU Idrottsutbildarnas hemsida.


Utbildningar som går att anmäla sig till presenteras också löpande på Sök utbildning i menyfältet till vänster. 

Uppdaterad: 14 APR 2020 12:27 Skribent: Moa Olsson
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons