In English
Hoppa till sidans innehåll
Annika Billstam och Helena Jansson.

Billstam blågul igen: "Mycket nöjd med mina förberedelser"

01 JUL 2014 16:38
I Passo Rolle, på 2000 meters höjd laddar Annika Billstam för ännu ett mästerskap. "Formen känns jättebra! Jag är pigg och springsugen. Dags att göra av med lite överskottsenergi", säger hon.
  • Skapad: 01 JUL 2014 16:38

Annika Billstam är uttagen till medel- och långdistans, vilket innebär att hennes första VM-lopp är åtta dagar bort. Träningspassen ligger klart glesare nu och Billstam verkar tycka att tiden går lite långsamt.

- Men det är samtidigt bra att vara här uppe, så att vi verkligen anpassar oss till den höjd där tävlingarna går. Det gäller att vi hittar på lite saker. Snart ska vi kolla en film och på torsdag ska vi gå en Via Ferrata, berättar 38-åringen, som inför den här säsongen valde ett nytt upplägg med fullt fokus på VM och betydligt mindre tid tillsammans med övriga landslaget.

Har ditt upplägg fungerat som tänkt?

- Det ska jag väl egentligen utvärdera efter VM, men jag har framför allt sluppit mycket restid och det är ju något som tar tid från träning. Det finns ju även positiva saker med att resa mycket, man får till exempel springa i olika terränger, men det har känts enklare att bara ha ett enda mål. Det har gjort det lättare att lägga upp säsongen.

- Totalt sett är jag mycket nöjd med mina förberedelser. Det har flutit på bra och jag har varit frisk och skadefri hela vägen.

Och du har fått mer tid över till annat, såsom det var tänkt?

- Ja, jag har jobbat mer under våren, utvecklats mer på jobbet och det är något som gett energi. Det ena har gett energi till det andra.

Hur känns det att vara tillbaka i landslaget då?

- Det är alltid lika kul. Det händer alltid en massa saker och stämningen är väldigt god. Kanske känner jag att jag är lite äldre än genomsnittet i gruppen, men jag tycker ändå att jag kommer väldigt bra in i gänget.

Långdistans onsdag 9 juli, medeldistans två dagar senare – vad har du för tankar inför de båda distanserna?

- Jag ser utmaningarna som jämbördiga, och loppen är lika viktiga. Men på långdistans har jag generellt sett sprungit bra och lyckats på VM. Där har jag ett stort självförtroende. När det gäller medel har jag egentligen presterat på en hög och jämn nivå, men jag har inga medaljer. Där känner jag en stark motivationsdrivande kraft, att få till ett lopp på VM som jag känner mig riktigt nöjd med.

Och hur gärna vill du springa skogsstafetten?

- Jag har varit med och sprungit den vid flera tillfällen men vi har aldrig nått ända fram. Jag skulle otroligt gärna springa stafetten i år, om jag är i den formen den dagen så att jag bidrar till lagets bästa. När jag valde att satsa vägde VM-stafetten nästan tyngre än de individuella distanserna.

Har du några personliga medaljmål inför VM?

- Nej, där får du ett tråkigt svar. Nu har jag gjort det så bra som jag kan fram till VM. Om jag även kan prestera så bra som möjligt i loppen, då kommer jag att vara nöjd oavsett hur långt det räcker. När man väl har kommit dit i karriären att man har med medaljstriden att göra så är det svårt med resultatmål. Då handlar det mest om att man ska få till det loppet den dagen.

Tycker du att terrängen i skogsloppen passar dig?

- Jag skulle vilja säga att terrängen passar Sverige bra. Det kommer att vara relativt detaljerad orientering på vissa ställen och det är knölig, stenbunden mark. Lite tuffare rent löptekniskt. Det tillsammans tror jag ger oss bra förutsättningar.

Du tog dig en rejäl funderare inför den här säsongen – hur känner du nu? Är detta ditt sista stora mästerskap?

- En jättebra fråga, men det beslutet fattar jag inte förrän efter säsongen. Nu skulle det nog mer stjälpa än hjälpa om jag hade bestämt något definitivt. Nu, när jag sitter och tittar ut genom fönstret och ser vackra alperna så känns det helt klart värt allt jobb. Men det är ju lite annorlunda på vintern, och även om jag varit mer hemma så krävs verkligen en kontinuerlig insats. Det är en träning som ska genomföras.

Sprintgänget har redan lämnat Passo Rolle. Billstam, Gustav Bergman, Helena Jansson och Emma Johansson stannar i ytterligare några dagar. Sedan bär det neråt ett par hundra meter. Snart börjar äventyret.

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons