In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Malin Björkqvist Jonas Leandersson segervrål

Leandersson laddad: "Den bästa Jonas någonsin"

30 JUN 2014 16:30
I morgon bitti flyger Jonas Leandersson och Jerker Lysell till Venedig – på lördag inleds VM med sprinten. "Fysiskt är det den bästa Jonas någonsin som åker ner", säger Leandersson.
  • Skapad: 30 JUN 2014 16:30

2013 var en säsong präglad av skadebekymmer för Jonas Leandersson, som ändå lyckades prestera när det verkligen gällde och bärgade ett sprintbrons på VM i Finland.

I år är det en helt annan historia. Förberedelserna har gått alldeles utmärkt och i ryggen finns bland annat ett EM-guld från Portugal.

- Det har verkligen fungerat hela våren och jag känner mig i riktigt bra slag. Ifjol fick jag kämpa mig tillbaka. Nu har allt bara flutit på och ända sedan jag blev klar för VM har fokus legat enbart på sprint, berättar Leandersson, som i förra veckan fick ett skönt formbesked när han satte delar av den svenska långlöpareliten på plats i Trosa Stadslopp.

Leandersson slutade tvåa på det 8,9 kilometer långa loppet och gick i mål på 26,03, slagen med en sekund av Ababa Lama, Hälle IF.

- Det var ett vasst startfält och jag var faktiskt lite förvånad att det gick så lätt. Riktigt kul och inspirerande för framtiden. Det är skönt ibland att bara få fokusera på att springa sig fullständigt slut, säger Leandersson som känner att han höjt sig rejält som löpare.

- På bana, rätt dag, med rätt lopp borde det inte vara några problem att gå under 30 minuter på 10 000 meter. Det är en dröm jag har, men nu är det fullt fokus på orienterings-VM.

Som regerande EM-mästare är du en av favoriterna i Venedig – vilka ser du som dina främsta konkurrenter?

- Det är många som har chansen. Självklart är Jerker (Lysell) sugen på att leverera, och om Wille (Lind) får till det är han farlig. Schweizarna är giftiga alla tre och sedan såg jag att belgaren Yannick Michiels gjorde 8,06 på 3000 meter häromdagen. Men det är svårt att sia. VM är alltid VM, det tillkommer nervositet och förväntningar och någon löpare faller bort. I slutändan handlar ju mycket om vilka som har lyckats bäst tekniskt.

Du är även uttagen till sprintstafetten – i vilket lopp har du störst medaljchanser?

- Det är lika stora chanser. Vi har ett riktigt bra sprintlag så vi kommer att vara med däruppe och slåss om det. Det viktiga där är att alla fokuserar på sin distans och aldrig stressar upp sig oavsett vad konkurrenterna gör. Det kan vara gafflat och se ut som om motståndarna går bättre även om så inte är fallet.

Hur ser du på chanserna att även få springa skogsstafetten?

- Alla ska vara beredda att springa, sedan få vi se vilket lag som Håkan (Carlsson) ställer på startlinjen. Vi kommer att ha ett riktigt vasst lag oavsett vilka som springer, men jag kommer att förbereda mig så gott jag kan.

Jerker Lysell säljer just nu en keps försedd med texten ”I love Mästar’n” – har du köpt en sådan?

- Nej, först får han vinna ett mästerskap. Vinner han i Venedig, då ska jag köpa en (skratt). 

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons