In English
Hoppa till sidans innehåll

Emma spurtade hem stafettbronset: "Ingen lust att bli fyra"

05 AUG 2015 18:41
Danmark krossade övriga fältet i damernas VM-stafett. Bakom var det ett riktigt getingbo, där Emma Johansson förde Blågult till ett brons, Sveriges sjätte medalj i mästerskapet. ”Sista kilometern var tuff. Jag är ganska trött nu”, säger Johansson.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:36

Sveriges damer har inte vunnit en VM-stafett sedan 2004. I Skottland slutade det återigen med medalj – men guldet kommer tidigast på hemma-VM 2016.

Den svenska avslutaren Emma Johansson gick ut som trea, långt efter överlägsna Danmark och strax efter Ryssland. Och med tre jagande nationer precis bakom sig.

- Det var rafflande. Vid någon kontroll var vi ihop alla fem: Ryssland, Schweiz, Norge, Finland och Sverige och då tänkte jag att det här kommer att bli riktigt tight. Jag försökte skärpa till mig ordentligt och inte bjuda på en enda meter, säger Johansson, som dagen före stafetten vann sin första mästerskapsmedalj någonsin, ett brons i medeldistans.

Efterhand släppte Schweiz och fyra lag slogs om två medaljer. Allt talade för en spurtduell.

- När vi blev fyra kände jag: jag har ingen lust att bli fyra! Så det var bara att trycka på lite extra.

- På slutet låg jag lite efter och sladdade. Då tog jag inga egna initiativ utan försökte bara spara krafter till slutet. Sista kilometern var tuff. Jag är ganska trött nu.

När Emma Klingenberg och övriga danskor redan hade firat i tre minuter sprang norskan Anne Margrethe Hausken Nordberg hem silvret och bakom kämpade Johansson ner finländskan Minna Kauppi i en lång spurtduell.

- Det är blandade känslor. En helt fantastisk avslutning av Emma där hon kunde föra oss till medalj. Det är en lättnad. När det gäller mitt lopp gjorde jag ett litet misstag, men samtidigt hade det varit svårt att ta danskorna i dag, säger Annika Billstam, som dagen innan försvarade sitt guld på medeldistansen.

- Det känns hur härligt som helst. Jag är så himla glad, säger startsträckans Helena Jansson.

- Jag var fenomenalt nervös hela förmiddagen, men när jag väl kom ut i skogen och fokuserade på min orientering gick det bra.

Resultat, damstafett, VM i Inverness

1) Danmark, 2) Norge +3.02, 3) Sverige (Helena Jansson, Annika Billstam, Emma Johansson) +3.11, 4) Finland +3.35, 5) Schweiz +5.08

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons