In English
Hoppa till sidans innehåll

Information om coronaviruset och dess påverkan på svensk orientering


Detta är en samlingssida för information om coronaviruset och dess påverkan på svensk orientering. Här hittar du följande:
1) Länkar vidare till olika myndigheter.
2) Riktlinjer och viktig info från Svenska Orienteringsförbundet (SOFT).
3) Nyheter med koppling till coronakrisen.
4) Kontaktinfo.

1. Viktiga informationskällor

Folkhälsomyndighetens sida för aktuell information. 
Krisinformation.se – relaterad information från flera olika myndigheter. 
Utrikesdepartementets reseinformation, land för land. 
För generella generella frågor kring coronaviruset, som inte handlar om sjukdomssymptom, ring 113 13.

När det gäller generella råd och riskbedömningsverktyg för arrangörer hänvisas till Folkhälsomyndigheten sida Riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19

Mycket information finns även på Riksidrottsförbundets samlingssida Coronaviruset och idrottsrörelsen

2. SOFT:s riktlinjer för minskad spridning av coronaviruset

UPPDATERING 29/5: Den 29 maj informerade regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) om att det från och med den 14 juni införs lättnader gällande de allmänna råd som tagits fram för idrotten med anledning av coronasmittan. Lättnaderna innebär att tävlande återigen blir tillåtet även för vuxna (dock kvarstår FHM:s rekommendation till medborgare som är 70 år eller äldre; att de begränsar sina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under den rådande pandemin.)

Råden om att undvika närkontakt mellan idrottsutövare tas bort, och nödvändiga resor i samband med yrkesutövande av idrott på elitnivå tillåts. Däremot kan andra idrottstävlingar på lägre nivå, om de innebär att tävlande och funktionärer behöver företa längre resor, bara arrangeras ifall nuvarande reserestriktioner hävs.

Den tidigare restriktionen om att samla max 50 personer kvarstår.

SOFT kommer nu att utvärdera vad dagens besked och även nästa veckas nya riktlinjer till allmänheten innebär konkret för svensk orientering. SOFT avser att i slutet på nästa vecka publicera uppdaterade riktlinjer och råd till landets orienteringsföreningar.

Läs mer HÄR.

Här nedan följer de riktlinjer som gäller fram till 14 juni:

Från och med den 29 mars är allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare förbjudna (tidigare gällde 500). Här nedan hittar du Svenska Orienteringsförbundets riktlinjer och rekommendationer till medlemmar och föreningar med anledning av den nya förordningen.

I syfte att minska spridningen av det nya coronaviruset förbjöd regeringen den 11 mars sammankomster med fler än 500 personer. Folkhälsomyndigheten har bedömt att det beslutet fick bra effekt, men med en fortsatt smittspridning i samhället är det nu dags för en ny norm.

Med en gräns på 50 personer omfattas i praktiken de flesta former av allmänna sammankomster. Beslutet trädde i kraft söndag 29 mars och gäller tills vidare.

Max 50 personer gäller – även utomhus

Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) konstaterar inledningsvis att maxtaket om 50 personer inte är någon rekommendation, det är ett beslut som är straffbart att bryta mot.

polisens hemsida kan man läsa följande:

”Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som hålls i strid med regeringens meddelade förbud. Om anordnare bryter mot förbudet kan denne dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.”

På samma sida finns en fråga-svar-spalt, där följande svar ges på frågan ”Vad gäller för idrottsevenemang i det fria, som cykel och orienteringstävlingar?”:

”Om ett idrottsevenemang är att anse som en offentlig tillställning omfattas de av bestämmelserna i den nya förordningen och deltagarna får inte överstiga 50 personer.”

Ovanstående är vad svensk orientering – liksom samhället i övrigt – har att förhålla sig till tills vidare. 50 personer är ett absolut tal, även om Folkhälsomyndigheten slår fast att ”Fysisk aktivitet utomhus uppmuntras och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk.”

SOFT uppmanar till fysisk aktivitet

Utgångspunkten för SOFT är densamma som Folkhälsomyndighetens: Vi vill göra allt vi kan för att minska smittspridning, samtidigt som vi vill att folk fortsätter att leva ett aktivt liv.

Det är svårt menar SOFT att se någon tävlingsverksamhet att tala om den kommande tiden. Många föreningar kommer också att behöva se över och anpassa sina träningar. Men att vi fortsätter att träna och motionera är oerhört viktigt. Och att landets föreningar, med anpassningar till gällande restriktioner, håller igång sin verksamhet är avgörande för svensk orientering. Inte minst är det viktigt att vi håller igång aktiviteter för alla barn och ungdomar.

SOFT uppmanar därför alla medlemmar och föreningar att fortsätta träna. I teorin kan såklart tävlingar arrangeras vilka inte står i strid med regeringens förordning om max 50 deltagare, men oavsett vilken aktivitet vi talar om bör all verksamhet som bedrivs utformas i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Förordningen om max 50 personer gäller det som kallas ”allmänna sammankomster” och ”offentliga tillställningar”. Riksidrottsförbundet konstaterar visserligen att förbudet inte gäller träningsverksamhet i en förening, för dess medlemmar, men skriver i nästa mening att föreningen ska göra en noggrann riskbedömning och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för idrott. Att klubbträningen inte omfattas av regeringens förordning innebär således inte alls att det är ”fritt fram”. Det nya coronaviruset gör ingen skillnad på träning och tävling och själva syftet med dagens restriktioner är att minimera smittspridningen.

SOFT kan inte lagstifta om något eget maxtak gällande antalet personer på träningar. Däremot konstaterar SOFT att siffran 50 kan vara ett lämpligt tak även gällande privata tillställningar såsom klubbträningar. Detta ska ses som en generell rekommendation. Exakt hur exempelvis en träning ska utformas avgörs bäst av klubbledare på plats, med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens skrifter.

Folkhälsomyndigheten har hittills publicerat två sidor som är relevanta att förhålla sig till (och så fort mer information kommer uppdaterar SOFT den här sidan):

Rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar med anledning av covid-19

Rekommendationer för evenemang med färre än 50 deltagare

Gällande samtliga idrotts- och träningsaktiviteter ger Folkhälsomyndigheten följande generella råd:

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Äldre, främst de över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minska sociala kontakter och ska därför inte delta i gruppaktiviteter inomhus.
  • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
  • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
  • Torka av utrustning som används av flera med desinfektionsmedel efter användning. Exempelvis gymutrustning.
  • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

Här har SOFT skrivit lite mer om hur du kan träna säkert: SOFT uppmanar till aktivitet, men med försiktighet

SOFT vill i det här sammanhanget trycka på vikten av att våra medlemmar över 70 år bör begränsa sina sociala kontakter under en tid framöver. Detta efter en tydlig signal från Folkhälsomyndigheten. Ålder är i sig en riskfaktor kopplad till covid-19 (sjukdomen som det nya coronaviruset kan ge upphov till). Läs mer HÄR.

SOFT kommer inte att kunna svara på alla detaljfrågor kopplade till specifika, eventuella arrangemang. Vanliga och mer generella frågor försöker vi besvara på den här sidan, men juridiska spörsmål gällande regeringens förordning hänvisas till polismyndigheten.

SOFT vill avslutningsvis uppmana samtliga medlemmar och föreningar att göra sitt allra bästa och att tänka på själva syftet med dagens restriktioner: att minska smittspridningen.

 

3. Nyheter med koppling till coronakrisen

Tävlingsidrott tillåts för seniorer

"Rädda de stora motionsarrangemangen – för folkhälsans skull"

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta

Nytt nationellt tävlingsprogram klart för 2020

Inget VM 2020

Planen: Tiomila på Idre Fjäll i slutet av september

Jukola flyttas till 2021

VM 2020 skjuts upp – EM och världscupen ställs in

SOFT uppmanar till aktivitet, men med försiktighet

SOFT avråder från tävlingsverksamhet för personer över 70 år

Vässa orienteringstekniken på ett säkert sätt under coronakrisen – tips och råd

Coronakrisens påverkan på större tävlingar – här är senaste nytt

500 miljoner i krisstöd till idrotten

Tiomila skjuts på framtiden eller ställs in

Så påverkas landslagsverksamheten av coronaviruset

Världscuppremiären flyttas – inga internationella tävlingar före sommaren

Sverigelistan pausas

4. Kontaktinformation

Föreningar och medlemmar som har frågor kopplade till ovanstående hör av sig på följande sätt:
Allmänna mindre akuta frågor - This is a mailto link
Frågor gällande arrangemang – This is a mailto link alternativt This is a mailto link

Uppdaterad: 29 MAJ 2020 13:24
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons