In English
Hoppa till sidans innehåll

Medicinsk information


Rekommendationer för orienteringen i Sverige med avseende på plötslig hjärtdöd inom idrotten - uppdaterad 20120326

Svenska Orienteringsförbundets läkares rekommendationer om utredning av orienterares eventuella hjärtförändringar bygger på Riksidrottsförbundets arbetsgrupps sammanställning som gjorts under sommaren och hösten 2005. Vi ansluter oss helt till deras rekommendationer men måste samtidigt informera om hur Svenska Orienteringsförbundet vill att det praktiskt skall fungera inom orienteringen i Sverige.

 

Svenska Orienteringsförbundets läkares rekommendationer:

Fysisk aktivitet är viktigt både för kroppen och för den mentala hälsan. Riskerna med att vara inaktiv överstiger vida riskerna med att vara aktiv. För friska individer är det hälsosamt att träna och idrotta. Däremot är det alltid viktigt att undvika fysisk träning med infektion i kroppen. Träning och tävling återupptas först när infektionen är utläkt. Träning den första tiden efter sjukdom bör ske med låg intensitet.

Vid vissa hjärtförändringar kan intensiv ansträngning som hård träning och tävling medföra ökad risk för plötslig död. Dessa fel är i många fall ärftliga varför personer med en släkthistoria av plötslig, oväntad död eller känd ärftlig hjärtsjukdom bör låta sig undersökas av den offentliga sjukvården. Detsamma gäller personer som upplevt yrsel, svimningsanfall, smärta i bröstet eller oregelbunden hjärtrytm i vila eller vid ansträngning. I dessa fall står alltså den offentliga sjukvården till förfogande.

Elitidrottare som utsätter sig och sitt hjärta för extrema påfrestningar bör, som ett led i regelbunden läkarundersökning, också utreda förekomsten av eventuella hjärtfel. Varje klubb bör själv se till att deras elitorienterare, och då i första hand de som tävlar på hög nivå blir undersökta enligt nedan. I de fall idrottaren genom kontrakt eller motsvarande har ett mer anställningsliknande förhållande till en förening eller förbund bör dessa ansvara för att utredning sker.

De idrottare som representerar landslaget och av någon anledning ej utretts före landslagsuppdraget, skall genom förbundets försorg erbjudas läkarundersökning enligt nedan.

- Utredningen bör innehålla: Anamnes (främst då inriktad på hjärtsjukdom i släkten), fysikalisk undersökning genom att lyssna på hjärta och lungor samt ta blodtryck och dessutom ta ett vilo-EKG.

Vid misstanke om sjukdom bör ytterligare undersökningar göras och orienteraren att remiteras till offentlig sjukvård. Ett påträffat hjärtfel innebär inte nödvändigtvis att individen behöver avstå helt från fysisk träning. Med hjälp kan dessa individer ofta hitta lämplig aktivitetsnivå.


Mia Jodal - Patrik Martner - Björn Salomonsson


kontaktperson - Håkan Carlsson

Uppdaterad: 01 NOV 2014 11:19
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link