In English
Hoppa till sidans innehåll

Hittaut - svensk orienterings friskvårdssatsning


Hittaut är en av Sveriges största hälsofrämjande satsningar. Målet är att få fler i rörelse med hjälp av orientering under enkla och tillgängliga former. Det är Svenska Orienteringsförbundet som äger hittaut och orienteringsföreningarna som driver de lokala initiativen på sina orter. 2019 kommer hittaut att arrangeras på cirka 40 orter. Tillsammans har deltagarna tagit över 1 miljon checkpoints och gått/sprungit/cyklat/rullat över 50 varv runt jorden.

Vad är hittaut?

Hittaut är en enklare form av orientering där Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) tillsammans med den lokala föreningen uppmuntrar till fysisk aktivitet och ökat välbefinnande. Hittaut riktar sig till alla och i fokus står karta och digital teknik. I staden och närliggande skogsområden finns kontroller (så kallade checkpoints) utspridda med olika svårighetsgrad. Deltagarens uppgift är att hitta dem med hjälp av karta och/eller gps för att sedan registrera koderna på sitt konto via en hemsida eller en app.

Hittaut ska inkludera alla - exempel från Borås

Tanken med hittaut är att det ska passa alla och att det ska kännas lätt att komma ut. De så kallade checkpointsen placeras med olika svårighetsgrader för att det ska vara flexibelt.

I Borås har man verkligen satsat på inkluderingen. Även personer som har fysisk funktionsnedsättning kan delta tack vare stadens storsatsning på träramper i skogarna runt Borås. Borås stad, Hestra IF, orientering och hittaut är ett i raden av lyckade exempel på idrottens kraft i samhället. 

Se denna inspirerande film av Idrottens Kraft. I filmen ser vi Martin Olsson som deltar i hittaut tillsammans med Jan Hilding, Hestra IF. 

Hittaut söker samarbetspartners

Under 2019 blir vi ännu fler i hittaut-familjen. Fler föreningar väljer att starta hittaut på sina orter och fler kommuner ser vikten i att fler rör på sig dagligen! Hittaut erbjuder en kostnadsfri hälsoaktivitet där visionen är att bli rikstäckande där alla ska utöva hittaut utifrån sin nivå. Satsningen ägs av Svenska Orienteringsförbundet och drivs lokalt ideellt av orienteringsföreningen. Hittaut har växtvärk och för att uppnå vår vision söker vi nu samarbetspartners! Gör som SJ och Folksam redan gör, stötta hittaut. Det går att stötta centralt eller på sin lokala ort.

Läs mer om att samarbeta med hittaut.

 

 

Uppdaterad: 01 MAR 2019 10:24 Skribent: Victoria Enbäck
Epost: Adressen Gömd
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons