Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

 

Jämställdhet = lika behandling oavsett kön


Orientering är till viss del en idrott som är jämställd och där människor behandlas lika ovasett kön, både när det gäller biologiskt och juridiskt kön. Den största utmaningen just nu är att orienteringsrörelsen vill ha större mångfald på förtroendevalda positioner. Både på central nivå och i klubbarna. Detta kan exmpelvis innebär fler kvinnor, personer i lägre ålder, annan etnicitet etc.

Jämställdhet och lika behandling inom idrotten står för att alla, ovasett kön, ska ges lika möjligheter att utöva sin idrott. All, exemeplvis kvinnlig eller manlig, idrottsutövning ska värderas lika och prioriteras på ett likvärdigt sätt. Alal personer ska också ha lika stort inflytande i beslutande och rådgivande organ oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning. 

Men jämställdhet och lika behandling är mycket mer än så. Inom orienteringen pratar vi om ledarbrist i klubbarbetet, exempelvis i kommittéer och vid våra arrangemang. Genom rätt metoder för ledarrekrytering kan vi få fler ledare. Genom att fråga på rätt sätt, ge betänketid, tillåta teambuilding så kan en rekrytering ge helt andra effekter. Förutom fler ledare ger också ökad jämställdhet och lika behandling nya möjligheter i en kommitté eller i ett arbetslag vid ett arrangemang. Det är bra med olika erfarenheter, egenskaper och kompetenser.

Läs gärna mer på Riksidrottsförbundets hemsida om jämställdhet.

Uppdaterad: 14 SEP 2017 15:43
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link