In English
Hoppa till sidans innehåll

Vaccinationsråd för orienterare


Förslag på vaccination ska alltid bygga på en riskvärdering. För orienterare ökar därför anledningen till vaccination mot sjukdomar som kan överföras vid i första hand sårskador, blodersättning och fästingar. Viktiga faktorer är hur ofta och hur länge man utsätts för risk. Den som orienterar en gång om året löper inte samma risk som elitorienteraren.

En individuell bedömning kan behöva göras och nedanstående är en generell rekommendation. För en individuell rådgivning kontakta ett resemedicinskt center eller vårdcentralen.

För orientering i Sverige och vid kortare vistelse i hela Europa (inklusive öststaterna) gäller, mycket förenklat, följande:

- Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna ska vara fölföljda.

- Barn som inte haft eller tidigare blivit vaccinerade mot mässling, påssjuka eller röda hund bör vaccineras mot dessa sjukdomar.

- Vaccination mot Hepatit A och B (gulsot) är att rekommendera

- Vaccination mot TBE (fästingburen hjärninflammation) föreslås. Antalet insjuknanden i TBE har ökat och även brett ut sig över större områden i Sverige. Det finns i dagsläget inte heller någon behandling.

- För längre resor och resor utanför Europa, se exempelvis:
http://www.vaccinationsguiden.se/
http://www.reseradet.se/

Viktigt är också att resemedicin omfattar ett mycket större område än bara vaccinationer. Många tror att smittsamma sjukdomar utgör den största risken vid resa, men faktum är att det är många gånger farligare att vistas i trafiken. Cirka 25 procent av alla dödsfall bland svenska resenärer sker i samband med trafikolyckor!

Uppdaterad: 12 FEB 2013 17:04
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons