Den gröna nivån är det första steget i Trappan. Här läggs grunden för orienteringskunnandet. Det viktiga på den här nivån är att få en förståelse för vad en karta är och vilka de vanligaste färgerna och karttecknen är. På den gröna nivån ska man också klara av ledstångsorientering och att byta ledstång både vid kontrollen och på sträckan mellan två kontroller. Att passa kartan är en annan viktig kunskap på den gröna nivån.
Checklista grön nivå
Innan man går vidare från grön till vit nivå är det viktigt att alla delar i utvecklingstrappans gröna nivå är intränade så att löparen kan klara av alla svårigheter och utmaningar man möts av på en grön bana. Ett bra förhållningssätt är att först när man behärskar alla moment på grön nivå börjar man tävla på gröna banor. Då är det också dags att träna på den vita nivån.
För att underlätta för både löparen och tränaren finns nu en enkel checklista fär man tillsammans kan stämma av hur långt löparen har kommit i sin utveckling. Idén med checklistan är att löpare och tränare tillsammans går igenom steg för steg och checkar av vad man kan. Det är viktigt att du som tränare också iakttar, följer upp och bildar dig en egen uppfattning om löparen.
Här hittar du checklistan för grön nivå
Grundläggande kartförståelse - vad är en karta?
Flygfotozoom
Sorteringsövning
Översättningsförmåga, översätta kartan = verkligenheten.
Landskap i kartong
Sandlådorna
Kartans färger, de första karttecknen och banpåtryck.
Kartteckenmemory
Kartteckenpromenad
Passa kartan med hjälp av omgivningen, var är jag?
Labyrinten
Stjärnorientering med fotopassning
Vikning av kartan och tumgrepp.
Följa John
Kartvikningsstafett
Kontrollbeskrivning - kodsiffror.
Ekorrhjulet med kodsiffror
Kodsifferjakt
Orientera längs tydlig ledstång. Hantera ledstångsbyte vid kontroll och/eller på sträckan.
Stjärnorientering
Tåget
Offensiva stegen
Utöver de rent tekniska kunskaperna är det viktigt att löparen är offensiv, nyfiken och vill lära sig mer och gå vidare. Som tränare har du en viktig roll att skapa en offensiv anda bland löparna. Som et komplement till utvecklingstrappan finns den offensiva stegen.. Stegen gör inga anspråk på att vara heltäckande utan ska ses som en inspirationskälla och kan självklart kompletteras för att anpassas till varje individ. Du kan läsa mer om offensiva stegen i boken Orientera för att ha kul - att träna upp till 13 år.
För grön nivå innehåller, utan rangordning, den offensiva stegen följande punkter:
- Jag tycker det är kul med orientering!
- Jag deltar på klubbträningarna med glädje!
- Jag vill lära mig mer om orientering och karta!