In English
Hoppa till sidans innehåll

Idrottssvaga områden


Målgrupp

Barn och ungdomar som bor i idrottssvaga områden

Inriktning

Projektstödet ska användas till att stärka och utveckla idrottsföreningar i att bedriva förenings- och idrottsverksamhet  som riktar sig till målgruppen. Medel beviljas föreningar som arbetar med den angivna målgruppen och antingen är verksamma i idrottssvaga områden eller avser att göra insatser i idrotssvaga områden.

Strategi 2025

Sverige har förändrats otroligt mycket på bara några årtionden. Människors liv, behov och förutsättningar likaså. Trots det har mycket inom svensk idrott sett likadant ut år efter år. Nya ideer har inte fått tillräckligt med plats och idrotten riskerade att tappa kontakten med de som är allra viktigast - medlemmarna. De senaste åren har vi sett hur fler slutar allt tidigare. 

För några år sen bestämde sig idrotten gemensamt för att det var dags för en förändring. De olika idrotterna gick ihop för att utmana bilden av hur det ska vara att idrotta i en förening och i samma veva staka ut vägen för framtiden. De enades om en gemensam vision, Strategi 2025, och hur vägen dit ser ut.

Inkluderande Idrott för alla

2025 känner sig pojkar och flickor, män och kvinnor och i olika åldrar och med olika förutsättningar och bakgrund välkomna till idrottsföreningen. Föreningens verksamhet ger människor med olika förmåga möjlighet att vara med. Träningen utvecklas efter individens kapacitet vilket utvecklar rörelseförståelse.

2025 speglar medlemmarna i idrottsrörelsen befolkningen i Sverige. Möjligheten att träna, tävla och engagera sig i en förening är inte beroende av individens ekonomiska förutsättningar eller var man bor.

Idrottssvaga områden

Idrotten har skilda förutsättningar i olika delar av landet. Föreningsidrotten är inte lika tillgänglig och öppen för alla. Forskning visar att socioekonomiska och demografiska, såväl som geografiska faktorer påverkar barn och ungdomars möjligheter att idrotta. I vissa delar av landet är idrottsföreningens utmaningar utflyttning, långa avstånd och svårighet att få ihop tillräckligt stora träningsgrupper. I andra delar av landet kan utmaningen vara att hitta ytor, arenor och anläggninar för kunna bedriva sin verksamhet. Forskningen visar också att områden med relativt svag socioekonomisk profil och hög andel människor med utländsk bakgrund också har betydligt färre medlemmar i idrottsföreningar.

Projektmedel till satsningar i idrottssvaga områden beviljas av Riksidrottsförbundets respektive distriktsförbund. Om du och din förening vill göra en satsning i något område ska det göras i samverkan med distriktsförbundet. Här nedan fins länkar till samtliga distriktsförbund.

Länkar till Riksidrottsförbundets distriktsförbund, DF

RF-SISU Blekinge

RF-SISU Dalarna

RF-SISU Gotland

RF-SISU Gävleborg
Orienteringsdistrikten Gästrikland och Hälsingland

RF-SISU Halland

RF-SISU Jämtland-Härjedalen

RF-SISU Norrbotten

RF-SISU Skåne

RF-SISU Småland

RF-SISU Stockholm

RF-SISU Södermanland

RF-SISU Uppland

RF-SISU Värmland

RF-SISU Västerbotten

RF-SISU Västernorrland
Orienteringsdistrikten Medelpad och Ångemanland

RF-SISU Västmanland

RF-SISU Västra Götaland
Orienteringsdistrikten Bohuslän Dal, Göteborg och Västergötland

RF-SISU Örebro

RF-SISU Östergötland

Uppdaterad: 22 JAN 2020 15:39 Skribent: Lars Greilert
E-post: Adressen Gömd
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
Länkar
Svensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons