Målgrupp
Barn och ungdomar som bor i idrottssvaga områden
Inriktning
Projektstödet ska användas till att stärka och utveckla idrottsföreningar i att bedriva förenings- och idrottsverksamhet som riktar sig till målgruppen. Medel beviljas föreningar som arbetar med den angivna målgruppen och antingen är verksamma i idrottssvaga områden eller avser att göra insatser i idrotssvaga områden.
Strategi 2025
Sverige har förändrats otroligt mycket på bara några årtionden. Människors liv, behov och förutsättningar likaså. Trots det har mycket inom svensk idrott sett likadant ut år efter år. Nya ideer har inte fått tillräckligt med plats och idrotten riskerade att tappa kontakten med de som är allra viktigast - medlemmarna. De senaste åren har vi sett hur fler slutar allt tidigare.
För några år sen bestämde sig idrotten gemensamt för att det var dags för en förändring. De olika idrotterna gick ihop för att utmana bilden av hur det ska vara att idrotta i en förening och i samma veva staka ut vägen för framtiden. De enades om en gemensam vision, Strategi 2025, och hur vägen dit ser ut.
Inkluderande Idrott för alla
2025 känner sig pojkar och flickor, män och kvinnor och i olika åldrar och med olika förutsättningar och bakgrund välkomna till idrottsföreningen. Föreningens verksamhet ger människor med olika förmåga möjlighet att vara med. Träningen utvecklas efter individens kapacitet vilket utvecklar rörelseförståelse.
2025 speglar medlemmarna i idrottsrörelsen befolkningen i Sverige. Möjligheten att träna, tävla och engagera sig i en förening är inte beroende av individens ekonomiska förutsättningar eller var man bor.
Idrottssvaga områden
Idrotten har skilda förutsättningar i olika delar av landet. Föreningsidrotten är inte lika tillgänglig och öppen för alla. Forskning visar att socioekonomiska och demografiska, såväl som geografiska faktorer påverkar barn och ungdomars möjligheter att idrotta. I vissa delar av landet är idrottsföreningens utmaningar utflyttning, långa avstånd och svårighet att få ihop tillräckligt stora träningsgrupper. I andra delar av landet kan utmaningen vara att hitta ytor, arenor och anläggninar för kunna bedriva sin verksamhet. Forskningen visar också att områden med relativt svag socioekonomisk profil och hög andel människor med utländsk bakgrund också har betydligt färre medlemmar i idrottsföreningar.
Projektmedel till satsningar i idrottssvaga områden beviljas av Riksidrottsförbundets respektive distriktsförbund. Om du och din förening vill göra en satsning i något område ska det göras i samverkan med distriktsförbundet. Här nedan fins länkar till samtliga distriktsförbund.
Länkar till Riksidrottsförbundets distriktsförbund, DF
RF-SISU Blekinge
RF-SISU Dalarna
RF-SISU Gotland
RF-SISU Gävleborg
Orienteringsdistrikten Gästrikland och Hälsingland
RF-SISU Halland
RF-SISU Jämtland-Härjedalen
RF-SISU Norrbotten
RF-SISU Skåne
RF-SISU Småland
RF-SISU Stockholm
RF-SISU Södermanland
RF-SISU Uppland
RF-SISU Värmland
RF-SISU Västerbotten
RF-SISU Västernorrland
Orienteringsdistrikten Medelpad och Ångemanland
RF-SISU Västmanland
RF-SISU Västra Götaland
Orienteringsdistrikten Bohuslän Dal, Göteborg och Västergötland
RF-SISU Örebro
RF-SISU Östergötland