17.00: Följ sprintstafetten LIVE: "Vi ska ta chansen!"
09.05.2018

17.00: Följ sprintstafetten LIVE: "Vi ska ta chansen!"

Orientering
Två distanser – två EM-medaljer till Tove Alexandersson och Sverige. Klockan 17.00 på torsdagen är det dags för sprintstafett. "Vi ska ta chansen att orientera riktigt bra", säger förbundskapten Håkan Carlsson.

EM i Schweiz har inletts med två medaljer till Tove Alexandersson; guld i sprint och silver i medeldistans.

På torsdagen är det alltså dags för sprintstafett, en distans där Sverige är regerande världsmästare. Det lag som Sverige planerar att starta med i Ticino är dock till tre fjärdedelar ett annat än det som vann VM-guld i Estland ifjol. Där och då var det följande gäng som förde Sverige till seger: Lina Strand - Jerker Lysell - Jonas Leandersson - Helena Bergman.

Nu är tanken istället att Sverige startar med Tove Alexandersson, men definitivt beslut tas först ett par timmar före start. Alexandersson åkte på en lättare stukning under onsdagens medeldistans och måste känna att foten fungerar tillräckligt bra. Om Alexandersson står över står Lina Strand redo att ta platsen.

Andrasträckan tar Emil Svensk, som sprungit både sprint och medeldistans på EM. Svensk, som var krasslig veckan före EM, är nu helt återställd och kan betydligt mer än det han visat hittills i Schweiz.

På tredjesträckan ställer Sverige upp med Jonas Leandersson, en av världens genom tiderna mest framgångsrika sprintorienterare som också var bästa blågula sprintherre i söndags.

Avslutar gör Karolin Ohlsson, som haft en grym vår och slutade åtta på den individuella sprinten i söndags.

- Vi har ett riktigt starkt lag, och fokus under tävlingen ligger på att ha tålamod och lita på oss själva. Det är över 15 kilometers sprintorientering och 70 kontroller som ska tas. Vi ska ta chansen att orientera riktigt bra i morgon, då kan vi vara med högt upp i resultatlistan, säger förbundskapten Håkan Carlsson, som förväntar sig en spännande tävling.

- Schweiz har ett väldigt bra lag. Även Danmark och Ryssland blir att räkna med, plus några lag till som kan skrälla.

Startskottet för tävlingen går 17.00 och du kan följa hela tävlingen på Live Orienteering från 16.50.

Stafetten avgörs i den lilla orten Tesserete, en dryg halvmil norr om Lugano. Här nedan en karta som visar området.

- Största delen av banan går i en liten schweizisk by med gränder. En mindre del i en lättlöpt park. Det är ganska stark kupering och det kommer säkert att bli bra banläggning och riktigt kul. Schweizarna brukar vara bra på att få till det, säger Carlsson.

HÄR kan du se alla laguppställningar.

HÄR senaste nytt om skadeläget i den svenska truppen.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter